Takács László

A római diplomácia


Követ és követség, legatus és legatio

A római diplomácia szempontjából a legfontosabb személy a legatus volt, az általa végrehajtott küldetés pedig a legatio. Az elnevezés a legere ’kiválasztani’ igéből ered, szó szerint tehát azt jelenti: ’akit valamilyen feladatra kiválasztottak’. Maga a legatus nem folyamatos hivatali megbízást, hanem alkalmi feladat-végrehajtást jelentett. A legatus feladata volt a diplomáciai küldetések teljesítése minden olyan esetben, amikor nem hadüzenetről volt szó. A hadüzenet célba juttatása ugyanis egy egészen másféle mechanizmuson keresztül valósult meg, és – a hagyomány szerint – már a királyság korában nagyon szigorú rituálé szerint zajlott, amint azt a későbbiekben látjuk majd.

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave