Takács László

A római diplomácia


Nuntius

A latin nuntius szó, ellentétben magyar megfelelőjével, nemcsak hírnököt, hanem ’hír’-t is jelentett, s emiatt a homályos szövegkörnyezetű helyeken nem könnyű a két jelentés különválasztása. A hírnök feladata üzenetek szóbeli közlése volt, s ebben a tekintetben lehetett hivatalos vagy nem hivatalos személy, bárki, aki valamilyen értékes információ birtokában volt. A nuntiust tehát inkább az az ismeret tette fontossá, amit közvetítenie kellett, vagy amit közvetített, s nem különleges helyzete vagy fölhatalmazása. Bizonyos szöveghelyeken a nuntius követ értelemben is szerepel, vagy úgy tűnik, hogy inkább hivatalos küldöttről, mintsem pusztán hírhozóról van szó.

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave