Takács László

A római diplomácia


Bellum iustum

A rómaiak egyik alapvető doktrínája volt minden háborús konfliktusukban, hogy ők csak igazságos, az isteneknek tetsző háborút viselnek az ellenségeikkel szemben. Ezt a bellum iustum vagy bellum iustum et pium kifejezés foglalta össze. Ahhoz, hogy egy háború megfeleljen ezeknek a kritériumoknak, a rómaiaknak bizonyítaniuk kellett, hogy a fegyvereket az őket ért sérelem megtorlásául fordítják ellenfeleik felé. Az ilyen háborúra fölhatalmazást jelenthetett az is, ha valaki a római nép szövetségeseit támadta meg, nekik okozott sérelmet. Ilyen esetben a támadó azt is vállalta, hogy végső soron a rómaiakkal kell szembenéznie.

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave