Takács László

A római diplomácia


Fetiales

A háború és békekötés, valamint a nemzetközi szerződések ügyében való eljárás feladata a Iuppiternek szentelt egyik papi collegium, a fetiales feladata volt. Megalapítója személyében nem egységesek a források. A halikarnasszoszi Dionüsziosz és Plutarkhosz szerint Numa Pompilius, Cicero szerint Tullus Hostilius alapította, míg Livius Ancus Marciushoz köti. Létszámuk húsz fő volt, s megbízatásuk egész életükre szólt. Feladatuk közé elsősorban az elégtételkérés tartozott (res repetere vagy rerum repetitio), amelyet egy-egy konfliktus kapcsán az ellenséggé vált néphez, törzshöz intéztek. Ha elégtételt kaptak, nem került sor további eseményekre. Ha azonban nem jártak sikerrel, következett a hadüzenet kinyilvánítása. Küldöttségként általában négyen voltak, egy vezető és három kísérő, illetve tanú.

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave