Takács László

A római diplomácia


Pater patratus

A diplomáciai küldetést véghezvivő fetialisok vezetője a pater patratus volt. Erről a tisztségről Livius történeti művének csak a királyok koráról szóló első könyvében tesz többször is említést, ami azt mutatja, hogy a köztársaság korában a pater patratus szerepe elhalványult, de nem szűnt meg teljesen. Az első esemény, amely kapcsán a pater patratusról említés történik, a Horatiusok és a Curiatiusok összecsapását megelőző egyezkedés, amelynél régebbi szerződéskötést – Livius szerint – nem ismert a római hagyomány (Livius, 1, 24). Nem véletlen, hogy itt tűnik föl először ez a tisztség, hiszen a szerződéskötés megnevezéséből (ad ius iurandum patrandum) vezeti le a tisztség elnevezését is. A történetíró szerint más és más feltétellel ugyan, de minden szerződést ugyanilyen módon szoktak megkötni. Érdemes idézni az egész részletet:

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave