Takács László

A római diplomácia


Már nem háború, még nem béke – a fegyverszünet

A háborús konfliktusok feloldásának, a békekötések előkészítésének szinte kötelező eleme az ellenfelek közti fegyvernyugvásról szóló megállapodás, a fegyverszünet. A csatának, háborúnak már az ókorban is bizonyos szinten kidolgozott koreográfiája volt, amelyhez a hadviselő feleknek tartaniuk kellett magukat. Ezek egyike volt például az, hogy az ütközetek után a két sereg kölcsönösen lehetőséget biztosított a halott katonák tetemének összeszedésére és eltemetésére. A fegyverszünetet, amelyről a szembenállók megállapodtak, latinul indutiaenak nevezték.

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave