Takács László

A római diplomácia


Nemzetközi szerződések

A rómaiak legjelentősebb ellenfele a köztársaság korában a pun állam, Karthágó volt. Ez az arisztokratikus köztársaság a rómaihoz nagyon hasonló államszervezettel rendelkezett, s hatalmát fokozatosan terjesztette ki Észak-Afrikában, majd az Ibériai-félsziget déli részén. Karthágó különleges sajátossága volt, hogy jelentős befolyásra tett szert a tengeri kereskedelemben, kipróbált tengerészei, jelentős hajóállománya volt, s ennek következtében nagy tapasztalatra tett szert a tengeri hadviselésben is, igen mozgékony és nagy hajóhaddal rendelkezett. A terjeszkedő Róma azonban a Mediterráneum keleti felében több ponton is szembekerült az észak felé kirajzó Karthágóval. Szicília, a Tirrén-tengerben fekvő nagyobb szigetek, Szardínia és Korzika, majd az Ibériai-félsziget jelentette azokat a területeket, ahol a két állam érdekei ellentétbe kerültek egymással. Ezek jellemzően olyan területek voltak, amelyeket javarészt görögök laktak, s amely területeken városállamok próbáltak megkapaszkodni, miközben egységes államszervezet kialakítására még kísérlet sem történt. Az ilyen területek a hódítást professzionális szintre emelő rómaiaknak vagy karthágóiaknak csak ideig-óráig tudtak ellenállni. Ha nyugalomban, viszonylagos biztonságban akartak élni, rákényszerültek, hogy egy nagyobb hatalommal szövetséget kössenek.

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave