Takács László

A római diplomácia


„Omnia Romae venalia sunt”. – Korrupció és diplomácia

A diplomácia fegyvertárába a megtévesztés, cselvetés mellett régóta beletartozik a megvesztegetés, a jóindulat és támogatás megvásárlása. A politikai korrupció egyik legismertebb és Rómára igen sok bajt hozó esete a numida Iugurtha története. Nagyapja a rómaiakkal szövetséges Masinissa volt, apja Mastanabal, de a hatalom nem rá, hanem nagybátyja, Masinissa legidősebb fiának, Micipsának a gyermekeire, Adherbalra és Hiempsalra várt. Amikor Micipsa meghalt, Iugurtha azonnal megpróbálta megkaparintani a hatalmat: Hiempsalt megölette, majd a másik fivérrel csatában ütközött meg, amelyben győzött, s erre Adherbal Rómába menekült. Iugurtha megszerezte a trónt, de a rómaiak felől nem lehetett nyugodt. Mindezt így írja le Sallustius:

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave