Takács László

A római diplomácia


Isteni követek, Hermész és Írisz

A klasszikus ókori kultúrák politeizmusának egyik sajátos vonása, hogy isteneik közt megtalálhatók az emberi tevékenységek tükörképei, vagyis az emberi tevékenységek, foglalkozások legtöbbjének jellemzői egyes istenségeknek, vagy az istenségek patrónusai bizonyos emberi tevékenységeknek. Így Apollón/Apolló a művészetek patrónusa, aki maga is lantművészként jelenik meg az ábrázolásokon, vagy a görög Arész, a római Mars, aki a harc, a háború istene. Más istenségeknek azonban kifejezetten összetett szerepük volt. Közéjük tartozik Hermész, akit később a rómaiak Mercuriusszal azonosítottak. Hermész-Mercurius, Zeusz-Iuppiternek Maiától született gyermeke, már rögtön születése után olyan csintalanságot követett el, amellyel méltán érdemelte ki, hogy a tolvajok istene legyen: ellopta Apollón barmait. Természetszerűleg lett a kereskedők patrónusa is, de ő töltötte be az istenek követe, küldöttje szerepét is.

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave