MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Roger Penrose

Az idő ciklusai

Az univerzum radikálisan új szemlélete


Fekete lyukak és szingularitások a téridőben

A legtöbb fizikai helyzetben, melyben a gravitációs hatások viszonylag gyengék, a zéruskúpok csak enyhén térnek ki eredeti helyzetükből az Minkowski-térben. Ha azonban egy fekete lyuk környezetét tekintjük, egészen más állapotokat találunk, amint azt a 2.24. ábrán érzékeltetni próbáltuk. A téridő eme részlete egy nagy (a Napnál tízszer vagy még annál is többször nagyobb) tömegű csillag megállíthatatlan összeomlását mutatja, mely azután következik be, hogy felélte összes (nukleáris) fűtőanyagát. Egy meghatározott ponton – melyet úgy jellemezhetünk, hogy a szökési sebesség45 itt éri el a fénysebességet a csillag felületén – a zéruskúpok oly nagy mértékben dőlnek befelé, hogy a jövőkúpok palástjának részévé válik a függőleges irány a diagramon. Ha összegyűjtjük e kúpok halmazát, egy eseményhorizontnak nevezett 3-felületet kapunk, melynek belsejébe hullik a csillag anyaga. (Az ábrázolhatóság korlátai miatt egy térbeli dimenzióról le kellett mondanunk, így az eseményhorizont egyszerű 2-felületként jelenik meg – ez azonban nem szabad, hogy megzavarja az olvasót.)

Az idő ciklusai

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 035 9

Az univerzum egyik legnagyobb rejtélye, hogy honnan is származik - ezzel a mondattal kezdi korszakalkotó könyvét Roger Penrose, korunk egyik legismertebb matematikai fizikusa, aki művében a kozmológia teljesen új perspektíváját vázolja fel, meglepő választ adva arra a kérdésre, hogy mi volt a Nagy Bumm előtt.

Penrose azonban nem csupán a világegyetem keletkezését helyezi újszerű megvilágításba, hanem azt is felvázolja, miként válik majd gyorsulva táguló univerzumunk - egyszer bizonyára bekövetkező - végzete egy új univerzum „nagy bummjává". Elméletét a termodinamika második törvényének és a téridő fényidő-geometriájának alapos vizsgálatára alapozza, elénk tárva az univerzum folyamatos változásának részleteit. Magyarázatai meggyőzőek, ugyanakkor a laikusok számára is érthetők; az Oxfordi Egyetem professzora ügyelt arra, hogy a bonyolult matematikai levezetéseket a függelékbe száműzze, így a szakmabeliek ugyanolyan értékes információkat kaphatnak, mint azok az olvasók, akik egyszerűen csak szeretnék megérteni világunk keletkezésének titkait.

Hivatkozás: https://mersz.hu/penrose-az-ido-ciklusai//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave