Náray-Szabó Gábor (szerk.)

Kémia


Az 1. csoport: alkálifémek: Li, Na, K, Rb, Cs, Fr

Az alkálifémek viaszlágy, ezüstfehér, kis sűrűségű, alacsony olvadás- és forráspontú fémek; kristályrácsuk köbös tércentrált. A csoport elemei igen könnyen oxidálódnak, ezért a természetben elemi állapotban nem fordulnak elő, így vegyületeikből csak nagyon erős redukálószerekkel nyerhetők ki. Természetes forrásvegyületeiket és előállításukat a 2.2.1. táblázat foglalja össze.
2.2.1. táblázat Az alkálifémek természetes előfordulása és előállítása
Elem
Természetes előfordulás
Előállítás
Lítium
szilikátásványok, mint pl. LiAl(Si2O6)
LiCl olvadékelektrolízise
Nátrium
NaCl
NaCl olvadékelektrolízise
Kálium
KCl
KCl olvadékelektrolízise
Rubídium
lepidolit [Li2(F,OH)2Al2 (SiO3)3] szennyezése
RbOH redukciója Mg-mal, vagy H2-nel
Cézium
pollucit [Cs4Al4Si9O26 • H2O], továbbá lepidolit szennyezése
CsOH redukciója Mg-mal, vagy H2-nel

Kémia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2006

ISBN: 978 963 059 817 0

A kémia mindennapi életünk része. A molekulák tudományaként azért játszik központi szerepet, mert túlnyomórészt ezekből az apró részecskékből épül fel a bennünket körülvevő világ. Akár az egészségről, gyógyításról, környezetvédelemről, táplálkozásról, közlekedésről van szó, kémiai rendszerekkel és problémákkal találkozunk.

Az Akadémiai Kézikönyv-sorozat első és egyik legsikeresebb tagja módszeresen, kevés képlettel, de sok ábrával, közérthetőségre törekedve tárgyalja a kémiát. Az olvasó - legyen akár egyetemista, középiskolás vagy egyszerűen csak érdeklődő - így könnyen áttekintheti a tudományág összességében bonyolult szerkezetét. A szerzők a lexikonok, a tankönyvek és a szakkönyvek legelőnyösebb tulajdonságait gyúrták egybe, és így a kötet az elvek bemutatása mellett olyan fontos adatokat is tartalmaz, amelyekre nap mint nap szükségünk lehet.

Az utóbbi évtizedek talán legolvasottabb kémiakönyve a teljességre való törekvés jegyében a hagyományos részterületek (általános, fizikai, szervetlen, szerves kémia) mellett a biokémia, az ipari technológia, a környezettudomány és a földtudomány izgalmas molekuláris vonatkozásaival is foglalkozik.

Hivatkozás: https://mersz.hu/naray-szabo-kemia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave