MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Arisztotelész

Lélekfilozófiai írások


Nyilvánvaló, hogy az élőlény teste nem lehet egyszerű, úgy értem, pusztán tűz vagy levegő. Tapintás híján ugyanis nem rendelkeznék egyéb érzékkel sem (mert mint mondottuk, minden eleven test képes a tapintásra). A föld kivételével a többi elem alkothat érzékszerveket, de valamennyien valami máson, mégpedig a közegen keresztül késztetik érzékelésre az érzékszervet, míg a tapintás maguknak a dolgoknak a megtapogatása révén – ezért is ez a neve. Ám a többi érzékszerv is tapintással érzékel, csakhogy valami máson keresztül. Ez az egyetlen, amely úgy tűnik, önmagán keresztül érzékel. Ezért nem állhat az efféle elemek egyikéből sem az élőlény teste. De földből sem állhat. A tapintás ugyanis az összes tapintható tárgyak vonatkozásában mintegy közép, érzékszerve pedig nemcsak a föld minőségkülönbségeit, de a meleget, hideget és az összes többi tapintható minőséget is képes befogadni. Ezért nem érzékelünk a csontunkkal, hajunkkal és más efféle részével a testünknek, mivel azok földből vannak. A növényeknek is azért nincs semmiféle érzékelésük, mert földből vannak. Tapintás híján viszont másféle érzékelés sem lehet jelen, ez az érzékszervünk viszont nem földből van és nem is valamely más elemből.

Lélekfilozófiai írások

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 815 6

A Filozófiai írók Tára sorozaton belül induló Arisztotelész-összkiadás első kötete. A könyv két arisztotelészi iratot tartalmaz: A lélek (De anima) című háromkönyves művet és azt az értekezésgyűjteményt, amelyet Parva Naturalia címen tart számon a szakirodalom.

Hivatkozás: https://mersz.hu/arisztotelesz-lelekfilozofiai-irasok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave