MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet I.

Őskor - ókor


Az egyenlőtlenség mint új feszültségek forrása

A társadalmi egyenlőtlenségek új problémát jelentettek a civilizáció előtti állapotokhoz képest. A fényűzés látványa azok életét is megkeserítheti, akik tűrhetően eltengődnek, mert teljesíthetetlen vágyakat, igényeket teremt, sőt megalázónak is érezhetik. Az igények és lehetőségek között feszülő ellentét ismeretlen a törzsi viszonyok között, ezt az új problémát a civilizációk hozták magukkal. Megjelentek ennek nyomán társadalmi mozgolódások is. Az államhatalom esetenként szövetségesévé vált ezeknek a társadalmi törekvéseknek (sumer és zsidó törvénykezésben is fogunk erre példákat említeni, de Szolón vagy Peiszisztratosz athéni, a Gracchusok, Marius és Caesar római uralma is ezt példázza). Máskor éppen ellenkezőleg, a módosak érdekének védelmében lépett fel, sőt, esetleg a mozgalom éppen az állami mohóság ellen irányult (mint az egyiptomi sztrájkoló munkások esetében). A legszélesebb bázisú és legeredményesebb társadalmi mozgalmak az antik világban szerveződtek a jogi vagy vagyoni különbségek megszüntetésére. Előbbire jól ismert példa az athéni démosz (Kr. e. VI–V. század) vagy a római plebejusok (Kr. e. V–III. század) harca, az utóbbira pedig a római néppárt küzdelme a földosztásért és földbérlési maximálásért a Kr. e. II–I. századokban. (A rabszolgafelkelésekről nem lehet egyértelműen kimondani, hogy céljuk magának a rabszolgaságnak a megszüntetése lett volna, előfordult, hogy egyszerűen csak helyet cseréltek elnyomóikkal, és maguk váltak azok gazdáivá.)

Életmódtörténet I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 747 0

Ki gondolná, hogy a történelemben még az olyan egyértelműnek látszó fogalmak jelentése is változott, mint az anyaság vagy a gyilkosság, a többiről nem is beszélve? Hogy a vidéki és nagyvárosi emberek eltérő viselkedése mögött is ott van a történelem, s ezért az egyiknek hagyományosabb elgondolása van a családról, az ajándékról, a vagyonról, az időről vagy az ünnepről, a másiknak pedig újabb keletű? Ez a könyv nemcsak a lakás, az étkezés, az öltözködés, vagyis az anyagi környezet változásairól szól, hanem az emberi viselkedés és gondolkodásmód, az emberek közötti viszonyok történetéről is. Számos forrás és feladat segíti elő, hogy a következtetéseket maguk a diákok vonják le. Elsősorban felsőéves középiskolai diákoknak ajánljuk, illetve kézikönyvként mindenkinek, akit a nagy történelmi események mellett érdekel a mindennapok ezernyi apró részlete is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave