MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Benczes István

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

A pénzügyi és gazdasági integráció forgatókönyvei


A spillover-hatás

A neofunkcionalizmus talán legismertebb koncepciója a spillover. Megszületésekor egyszerre kétféle értelemben is használatos volt. Egyfelől magát az integráció (a mélyülés) jelenségét, másfelől az integráció motorját, hajtóerejét jelölte (Niemann–Schmitter, 2009). A spillover a gazdaságok és szektoraik erőteljes interdependenciája által nyer értelmet. Az összefonódások és az egymásrautaltság okán az egyik szektorban megindult integráció előbb-utóbb kikényszeríti (technikai értelemben) a más (szak)területeken megvalósított együttműködést is, továbbmélyítve az integrációt. Lindberg (1963: 10) megfogalmazásában a spillover arra utal, hogy „egy specifikus célhoz rendelt valamely tevékenység olyan helyzetet teremt, amelyben az eredeti cél csak oly módon biztosítható, hogy további cselekményt vállalnak [az érintettek], amely azután újabb feltételeket támaszt, és még több akciót generál és így tovább”. A spillover megléte tehát feltételezi, hogy az egyes szakterületeket nem lehetséges a maguk izoláltságában értelmezni, azok nincsenek tekintettel az országhatárokra. Megkülönböztetve más spilloverektől, e jelenséget funkcionális spilloverként azonosítja a neofunkcionalizmus.

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 348 0

Hivatkozás: https://mersz.hu/benczes-istvan-valsag-es-valsagrendezes-a-gazdasagi-es-monetaris-unioban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave