MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Benczes István

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

A pénzügyi és gazdasági integráció forgatókönyvei


Visszacsapódás, visszacsatolás, tömegpolitika

Hasonlóan más nagy-elméletekhez, a neofunkcionalizmus is az integrációt, annak dinamikáját és mélyülését magyarázza, így nehézségei vannak a gazdasági integráció tényleges határainak és korlátainak beazonosításával (Niemann–Ioannou, 2015). Ez azonban nem jelenti azt, hogy a neofunkcionalizmus ne próbálta volna valami módon a dezintegrációt is beilleszteni az elemzésbe. Haas és Schmitter (1964: 708–709) már a neofunkcionalizmus korai szakaszában úgy vélte, hogy amennyiben az integráció kulcsszereplői úgy érzékelik, hogy jólétük nem gyarapodik, hanem a gazdasági integrációnak betudhatóan csökken, akkor – racionális válaszként – a mélyülés ellen fordulnak, és megindul a szétesés. Az integráció kétirányúvá válásában tehát továbbra is a gazdasági érdek dominál. Ha a gazdasági érdek az integráció előrelendítésében nem elég erős vagy okafogyottá válik, akkor nem várható a politikai egységesülés sem (hacsak nem kényszerből cselekednek így a felek). Schmitter (1970) a szétesés lehetőségére – a spillover analógiájára – spillbackként, visszacsapódásként hivatkozott, hivatalosan is bevezetve a neofunkcionalizmus szótárába a dezintegrációt. Eszerint a spillback az a szituáció, amelyben az érintett tagok a továbbiakban nem kívánnak nemzetek feletti szinten kínált közös politikákkal reagálni valamely kihívásra. Később a dezintegráció lehetőségével külön is foglalkozott (több helyütt is) a neo-neofunkcionalizmus atyja, és úgy definiálta azt, mint ami egyet jelent az aktorok (a tagállami kormányok, valamint a transznacionális csoportok) krízisekre való válaszképtelenségével (Schmitter, 2004).

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 348 0

Hivatkozás: https://mersz.hu/benczes-istvan-valsag-es-valsagrendezes-a-gazdasagi-es-monetaris-unioban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave