MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Benczes István

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

A pénzügyi és gazdasági integráció forgatókönyvei


Fiskális szigor és feltételesség: a Fiskális Paktum

Az Európai Stabilitási Mechanizmusról ugyan a válság viszonylag korai szakaszában megállapodás született már (emlékeztetőül: a német–francia tandem gyakorlatilag már 2010 októberében megállapodott róla, amit a 2010. decemberi csúcs szentesített is), ám Németország a szolidaritásért cserébe a bajba jutott államok jóval szigorúbb kötelezettségvállalásait várta el. A német kormány a kezdetektől napirenden tartotta például annak lehetőségét, hogy a kimentésre váró tagállam – legalább részben – lemond költségvetési politikai szuverenitásáról vagy annak egy szeletéről. A német elképzelések része volt a tagállami költségvetési politika feletti uniós vétó is (The Guardian, 2011. december 3.). Az európai szemeszter, illetve a kiigazítási programok elfogadása és felügyelete ugyan lehetőséget biztosít(ott) az uniós intézmények (konkrétan a Tanács, illetve a Bizottság) számára, hogy érdemben befolyásolják az érintett tagállam költségvetési politikáját, ám Németország célja a teljes felügyelet alá vonás volt. Az ESM-szerződés ezt a lehetőséget végül nem biztosította, ezért a német fél egy újabb nemzetközi szerződés révén próbálta továbbszigorítani a tagállami szintű költségvetési politika mozgásterét, fiskális szabályok által.

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 348 0

Hivatkozás: https://mersz.hu/benczes-istvan-valsag-es-valsagrendezes-a-gazdasagi-es-monetaris-unioban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave