MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Zöld András, Csoknyai Tamás, Horváth Miklós, Szalay Zsuzsa

Az épületenergetika alapjai


A hosszúhullámú sugárzás

A földi felszínek által kibocsátott hosszúhullámú sugárzás jelentős szerepet játszik az időjárás és az éghajlat alakulásában. Mértéke függ a felszín emissziós tényezőjétől (talaj, burkolat, növényzet, hó, víz, határolószerkezet), a légkör nedvességtartalmától, a felhőzettől, a légkörben lévő szennyezésektől (többatomos gázok, aeroszol) és jelentős mértékben attól, hogy a szóban forgó felület milyen térszögben „látja” az égboltot (égboltláthatósági tényező, sky view factor). Éjszaka, derült időben az égbolt felé irányuló hosszúhullámú sugárzás következtében a földi felszín akár 6-10 fokkal is a vele érintkező levegő hőmérséklete alá hűlhet. A sugárzásos hőcsere a földi felszín és a légkörben lévő többatomos gáz- (elsősorban a vízgőz-) molekulák között játszódik le. Ha ezek a légkörben ritkásan vannak jelen, a földi felszínről távozó sugárzás nagyobb valószínűséggel csak a magasabban fekvő hidegebb molekulákat vagy azokat sem „találja el”, azokról kisebb a visszasugárzás, a földi felszín hőleadása és ezáltal lehűlése nagy lesz. Ha a légköri nedvesség nagyobb, a földi felszínről távozó sugárzás nagy valószínűséggel az alacsonyabb rétegekben lévő melegebb molekulákat „találja el”, azokról több a visszasugárzás, a földi felszín hőleadása kisebb, lehűlése mérsékeltebb lesz (2.11. ábra).

Az épületenergetika alapjai

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 341 1

"Az épületenergetika alapjai” c. jegyzet Zöld András korábbi „Épületenergetika” c. jegyzetének és azonos című tankönyvének aktualizált, átdolgozott, gyakorlati példákkal kiegészített és jelentősen bővített változata.

Hivatkozás: https://mersz.hu/zold-csoknyai-horvath-szalay-az-epuletenergetika-alapjai//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave