MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dobos Attila, Feith Helga Judit, Némethné Gradvohl Edina, Maráczi Ferenc, Sztrilich András

Társadalmi normák az egészségügyben 1.


Szubjektivizmus

A szubjektivizmusnak nevezett álláspont szerint morális ítéleteink nem mások, mint személyes érzéseink kifejeződései. Amikor annak a meggyőződésemnek adok hangot, hogy az őszinteség jó, semmi egyebet nem fejezek ki ezzel, mint hogy szeretem az őszinteséget, s fordítva: „a hazugság rossz” állítás = a „nem szeretem a hazugságot” kifejezéssel. Hogy erkölcsi elveinket megismerhessük, követnünk kell érzéseinket. Pusztán az értelem, a racionalitás nem képes különbséget tenni jó és rossz között, hiszen a moralitás e fogalmai végső soron cselekedeteinkre vonatkoznak, amelyeket pedig a racionalitás önmagában nem képes meghatározni. Ezt az álláspontot érhetjük tetten David Hume, 18. századi skót filozófus korai munkáiban: „A józan ész, az értelem csupán szenvedélyeink rabszolgája és soha nem pályázhat más hivatalra, mint hogy szolgálja és engedelmeskedjen neki.”1 Ez a megközelítésmód lehetővé teszi, hogy a társadalmi konvencióktól függetlenül önállóan vélekedhessünk az erkölcsi jóról, mégpedig saját érzéseinket követve.

Társadalmi normák az egészségügyben 1.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 516 3

Egyedülálló könyvet tart a kezében a kedves Olvasó. Az információs társadalom korában, amikor a kommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően észrevétlenül felnőtt egy új generáció, akiknek természetes napi szükséglete az okos telefon és a világháló, komoly kihívást jelent az információözönből értékes tudásra szert tenni. Olyan tudáshoz jutni, amelyre valóban építeni lehet, segít tájékozódni az egészségügyi hivatásra készülő hallgatók és már gyakorló szakemberek etikai és jogi témaköreiben és emellett kiállja az idők próbáját. Jelen tankönyv ehhez nyújt segítő kezet.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dobos-feth-gradvohl-maraczi-sztrilich--tarsadalmi-normak-az-egeszsegugyben-1//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave