MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dobos Attila, Feith Helga Judit, Némethné Gradvohl Edina, Maráczi Ferenc, Sztrilich András

Társadalmi normák az egészségügyben 1.


AZ EUGENIKA MA

Bár egyes országokban, olykor a törvényeket megkerülve, a kényszersterilizációt az utóbbi évekig alkalmazták bizonyos társadalmi csoportok esetében, a mai gyakorlat nem ez. Talán nem gondolunk rá, de a születendő gyermekek egészségének előzetes kontrollja a terhességi ultrahangvizsgálatoktól a genetikai vizsgálatokig éppen ezt a célt szolgálja. A genetikai tanácsadás is arra akarja a párok figyelmét felhívni, hogy családjuk betegségtörténete megismerésének segítségével milyen genetikai kockázatokra számíthatnak. Az ilyesféle kockázatelemzés még a pozitív eugenika kategóriájába tartozik, de a terhességi vizsgálat során fogyatékosnak talált magzatok elvétele már határozottan a negatív eugenika megjelenési formája. Az ilyesfajta szűrést és beavatkozást a katolikus egyház határozottan tiltja, de például a ciprusi ortodox egyház más véleményen volt. A szigetországban elterjedt Cooley-anaemia (hemoglobinopátia) felszámolása az ortodox egyház beleegyezésével történt, méghozzá társadalmi méretekben, noha a születés előtti kórmeghatározás művi vetéléshez vezetett. A sikkle cell anaemia kubai felszámolása hasonlóképpen sikeres volt, igaz, ott az egyházat - politikai okokból - nem kérdezték meg.1

Társadalmi normák az egészségügyben 1.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 516 3

Egyedülálló könyvet tart a kezében a kedves Olvasó. Az információs társadalom korában, amikor a kommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően észrevétlenül felnőtt egy új generáció, akiknek természetes napi szükséglete az okos telefon és a világháló, komoly kihívást jelent az információözönből értékes tudásra szert tenni. Olyan tudáshoz jutni, amelyre valóban építeni lehet, segít tájékozódni az egészségügyi hivatásra készülő hallgatók és már gyakorló szakemberek etikai és jogi témaköreiben és emellett kiállja az idők próbáját. Jelen tankönyv ehhez nyújt segítő kezet.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dobos-feth-gradvohl-maraczi-sztrilich--tarsadalmi-normak-az-egeszsegugyben-1//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave