MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dobos Attila, Feith Helga Judit, Némethné Gradvohl Edina, Maráczi Ferenc, Sztrilich András

Társadalmi normák az egészségügyben 1.


AZ AUTONÓMIA TISZTELETE

Nem is olyan túl régen (sőt, szép korú háziorvosoknál talán manapság is) mindennapi tapasztalat volt az orvos-beteg találkozások alkalmával, hogy a páciens, miután elpanaszolta összes nyavalyáját, azon kapta magát, hogy szigorú parancsolatok garmadájával kell szembenéznie, úgymint: álljon fel!, nyújtsa ki!, mutassa meg!, vegyen be ebből hatot egy nap!, ne kelljen fel az ágyból! stb. Ez az imperatívusz-halmaz sok embert rémített meg, ugyanakkor talán legalább annyi bizalmat is adott, hiszen a beteg úgy érezhette, hogy ha ilyen hatalom gondoskodik róla, akkor nagy baj biztosan nem lehet. Követnem kell e határozott és megalapozottnak tűnő előírássort, és rövidesen minden rendben lesz. Azt a viszonyrendszert, melyben az orvos „mindentudó istenség”, egyfajta atyai autoritás, míg a beteg kiszolgáltatott, gyámoltalan gyermek szerepében jelenik meg, paternalisztikus viszonynak hívjuk. A paternalizmus1 a hippokratészi hagyomány és a polgári berendezkedést megelőző társadalmi élet széles körben elfogadott és bevett szemlélete volt. Eszerint a magasabb státuszú emberek magától értetődő módon, tekintélyelvű alapon irányították az alacsonyabb státuszban lévő embereket, adott esetben akaratuk ellenére is, de mindenkor az irányított ember jóléte érdekében!

Társadalmi normák az egészségügyben 1.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 516 3

Egyedülálló könyvet tart a kezében a kedves Olvasó. Az információs társadalom korában, amikor a kommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően észrevétlenül felnőtt egy új generáció, akiknek természetes napi szükséglete az okos telefon és a világháló, komoly kihívást jelent az információözönből értékes tudásra szert tenni. Olyan tudáshoz jutni, amelyre valóban építeni lehet, segít tájékozódni az egészségügyi hivatásra készülő hallgatók és már gyakorló szakemberek etikai és jogi témaköreiben és emellett kiállja az idők próbáját. Jelen tankönyv ehhez nyújt segítő kezet.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dobos-feth-gradvohl-maraczi-sztrilich--tarsadalmi-normak-az-egeszsegugyben-1//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave