MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dobos Attila, Feith Helga Judit, Némethné Gradvohl Edina, Maráczi Ferenc, Sztrilich András

Társadalmi normák az egészségügyben 1.


A helyi önkormányzatok feladatai

A helyi önkormányzatok történetileg a lakosság közös szükségleteinek fedezésére, az együttélésből eredő belső igazgatási feladatok ellátására, a helyi védelem biztosítására jöttek létre. Ennek a helyi kormányzásnak a középkortól kezdődően Európában két formája alakult ki: a települési (községi, városi) és a területi (regionális) egység. Hazánkban kezdetben a közigazgatás központi és helyi igazgatása között elhelyezkedő területi középszintű egységeit a Szent István által létrehozott és megszervezett vármegyék jelentették, míg Európa más részein erre a célra a régiók alakultak ki. Magyarországon a második világháborút követően szovjet mintára tanácsrendszer jött létre, amelyek azonban sem jogi, sem pedig gazdasági értelemben nem voltak önállóak. Az Alkotmány 1990-ben történt módosítása, valamint az ezzel egyidejűleg elfogadott régi önkormányzati törvény intézményesítette újra a helyi önkormányzatokat a négy évtizedes tanácsrendszer megszüntetésével. Jelenleg hazánkban több mint 3000 település rendelkezik önálló önkormányzati testülettel. A helyi önkormányzás lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége közvetlenül, illetve a választott helyi önkormányzati testület útján, önállóan és demokratikusan intézze helyi érdekű közügyeit. A hatályos önkormányzati törvény (továbbiakban: Ötv.1) jellegük szerint két helyi önkormányzati típust különít el:

Társadalmi normák az egészségügyben 1.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 516 3

Egyedülálló könyvet tart a kezében a kedves Olvasó. Az információs társadalom korában, amikor a kommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően észrevétlenül felnőtt egy új generáció, akiknek természetes napi szükséglete az okos telefon és a világháló, komoly kihívást jelent az információözönből értékes tudásra szert tenni. Olyan tudáshoz jutni, amelyre valóban építeni lehet, segít tájékozódni az egészségügyi hivatásra készülő hallgatók és már gyakorló szakemberek etikai és jogi témaköreiben és emellett kiállja az idők próbáját. Jelen tankönyv ehhez nyújt segítő kezet.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dobos-feth-gradvohl-maraczi-sztrilich--tarsadalmi-normak-az-egeszsegugyben-1//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave