MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Zalai Ernő

Matematikai közgazdaságtan II.

Többszektoros modellek és makrogazdasági elemzések


FEJEZET. Az input-output modellek matematikai közgazdaságtani alapjai

Már maguk a használt fogalmak (termékek és elsődleges erőforrások) is jelzik, hogy Leontief – Koopmanshez hasonlóan – a technológiát a gazdasági környezetbe ágyazva értelmezte, és nem elvont műszaki receptkönyvként, mint manapság szokásos. Éppen ezért a következőkben nem is Leontief-technológiaként, hanem Leontief-gazdaságként fogunk utalni az A és D ráfordítási együttható mátrixokkal jellemzett input-output termelőrendszerre. A Leontief és Koopmans által használt fogalmak ugyanakkor valamelyest eltérnek egymástól. Ez már a produktivitás értelmezéséből is ki fog derülni, de több más példa tükrében is fogjuk látni, hogy az LTM kapcsán bevezetett fogalmak és feltevések az input-output modellek világában többnyire erősebb, sajátosabb tartalomra tesznek szert.

Matematikai közgazdaságtan II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 550 7

A kötet első része a többszektoros makrogazdasági modellek elméleti és módszertani alapjaival és előzményeivel, a következő rész a Leontief-féle input-output modellek matematikai közgazdaságtani hátterével és a gyakorlati alkalmazásokban használt modellek kérdéseivel foglalkozik, míg a harmadik rész témája a makrogazdasági erőforrás-allokáció elemzése matematikai programozási és egyensúlyi modellekkel. A kötet befejező része visszatér a matematikai közgazdaságtan elméleti területére, és a számos ma is érvényes és érdekes következtetés levonására alkalmas Leontief- és Neumann-típusú modellek bemutatásával zárul.

Hivatkozás: https://mersz.hu/zalai-matematikai-kozgazdasagtan-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave