MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Berkő Péter (szerk.)

Betegségek megelőzése és korai felismerése


A csecsemőtáplálás irányelvei

A csecsemő számára 4–6 hónapos korig egyetlen ideális táplálási forma létezik, ez az édesanyafüggő szoptatás. Emésztőrrendszere azt feltételezi, hogy szopni fog, emésztő funkciói fokozatosan válnak egyre érettebbé. Az édesanyjára azért van szükség, mert a saját anyatej a csecsemő igényei, életkora, és testsúlya szerinti összetételben és mennyiségben termelődik. Kezdetben igény szerinti mellre tevés szükséges, majd miután az anyatej mennyisége megfelelő, 6x3, majd 5x4 óránként táplálunk, éjszakai hosszabb szünetekkel. (Az éjszakai nyugodt alvásra mind a csecsemőnek, mind az édesanyának szüksége van.) A tartós és kizárólagos szoptatás nemcsak az allergiás betegségek kivédésének vagy a tünetek későbbi életkori kitolásának a legfontosabb eszköze, de a manapság népbetegségnek számító kövérség megelőzésének is fontos eleme. Az anyatej mennyiségétől függően 4–6 hónapos korban elsőként a lisztet és a zöldfőzeléket vezetjük be. Az elválasztás megkezdésének több célja van. A csecsemő kezdi tanulni a szoptatástól független táplálást, azaz kialakítjuk a toleranciáját (tűrőképességét), másrészt az anyatejből hiányzó ásványi anyagokat és rostot viszünk be a főzelékkel. Egy teljes adagú déli főzelék evése után vízzel, teával vagy natúr gyümölcslével kell megkínálni a csecsemőt. A kizárólagos szoptatás idején nincs szükség plusz folyadékbevitelre, kivételt képeznek a lázas állapotok, hányás, vagy gyakoribb székletürítések. A főzeléket 6 hónapos kor után fehérjefeltéttel dúsítjuk (máj, baromfi és száraz húspépek). A főzelék sűríthető burgonyával. A veszélyeztetett családokban a tojást csak egy éves kort követően javasoljuk, ami az allergia prevencióját szolgálja.

Betegségek megelőzése és korai felismerése

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 430 2

DOI: 10.1556/9789634544302

A könyv nagy szakmai jelentőséggel bíró kiadvány, mert egyaránt szól az átlagembernek és az egészségügy szakértőinek. Sokat tanulhat belőle a hétköznapi érdeklődő, de a többdiplomás szakorvos is, mivel könnyen olvasható, nyelvezete egyszerű, közérthető, ugyanakkor a szakmaiság magas színvonalát képviseli. A könyv a leggyakoribb betegségek szinte teljes palettáját fogja át. Szerzői között megtaláljuk az egyes orvosi szakterületek legkiemelkedőbb művelőit, akik gyakorló orvosként és elismert tudományos eredményeik alapján is megbecsült képviselői a gyógyító munkának. A betegségek megelőzése és korai felismerése döntő fontosságú az egészség megőrzésében és a gyógyításban. Igaz ugyan, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő a betegségek okainak és eredményesebb gyógyításának kutatása területén, a legtöbbet mégis azzal tehetjük, ha odafigyelünk magunkra és egymásra, az árulkodó jelekre. A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek köszönhetően még sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A megelőzés esélyt ad. Esélyt az egészséges, hosszú életre, a gyors regenerálódásra. Emellett azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a betegségek korai felismerésével a súlyosabb, akár életveszélyes állapotok kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. Ezért mondjuk azt, hogy a betegségek korai felismerése az egészségmegőrzés másik legfontosabb kulcsa.

Hivatkozás: https://mersz.hu/berko-betegsegek-megelozese-es-korai-felismerese//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave