MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kiss Gabriella

A kockázat színháza

Fejezetek a kortárs magyar rendezői színház történetéből


A társadalom (tükör)képe

„Kezdettől fogva fontosnak tartottuk, hogy az előadásaink események, ügyek legyenek. Meg kell próbálnunk azonnal reagálni a mindennapi történésekre. A színháznak ezt a társadalmi funkciót is be kell töltenie, nem lehet pusztán esztétizáló műhely” – olvashatjuk a Hazámhazám műsorfüzetében. Az elmúlt évek talán legbotrányosabb előadását az a kortárs európai színháztudomány számára nagyon is releváns probléma hozza rokonságba a Nexxttel, illetve a FEKETEországgal, amelynek összetettségét Hans-Thies Lehmann alábbi kérdése jelzi: „Mi az oka annak, hogy a politikusság a színházban csakis a politikussággal való szakítás formájában lehet jelen?” (Lehmann, 2002: 11). Köztudott, hogy az ezredvég európai színházkultúrája többféle választ adott erre a kérdésre. (Lsd. III.) Ahelyett, hogy a Krétakör „társadalmi problémákra való érzékenységét” e skatulyák egyikébe sorolnánk, a továbbiakban azt a projektet rekonstruáljuk, amely a politikai aktivitás kulcsfogalmainak (érdek, egyéni akarat és hatalomra irányultság1) színházi definíciójára tesz kísérletet.


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 613 9

Ez a könyv a kétezres évek elején meghatározó hazai előadásokkal foglalkozik. Olyan befogadói magatartás körvonalazására vállalkozik, amely tényleges élményként tudja megszólaltatni a közvélemény szerint botrányosnak, undorítónak, illetve unalmasnak tartott, ám a mindmáig meghatározó realista hagyománnyal érdemben és következetesen vitatkozó rendezéseket.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kiss-a-kockazat-szinhaza//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave