Maróthy Szilvia

Digitális bölcsészet

A szövegtől az adatig


Az elektronikus és hálózati szövegkiadások

Az elektronikus szövegkiadásnak több definíciója áll rendelkezésre a textológiai, filológiai szakirodalomban. Általános megközelítés szerint minden olyan szövegkiadás, mely elektronikus eszköz igénybevételével készül. Ezen belül beszélhetünk a sajtó alá rendezést követő kimenet függvényében hagyományos közegben (nyomtatott formában) megjelenő szövegkiadásról, illetve elektronikus közegben megjelenő szövegkiadásról, mely utóbbi zömmel hálózati, vagy legalábbis weben publikált kiadványokat jelent.

Digitális bölcsészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 578 1


A kiadvány regisztráció nélkül szabadon elérhető.

A bölcsészettudományi kutatások a számítógép megjelenésével erős impulzusokat kaptak, melyek változásra, módszereinek kritikai megközelítésére ösztönözték. A betekintés vezérfonala az a fokozatosan bekövetkezett változás, mely során a kutatók hagyományközpontú gondolkodását az adatközpontú, formálisabb gondolkodás váltotta fel, egészítette ki. A szerző a kötetben azt képviseli, hogy a számítógép bevonása a kutatásba a legjobb, ami a bölcsészettudományokkal történhetett. Nemcsak azért, mert rengeteg új lehetőséget nyit meg, hanem azért is, mert a korábbi kutatásokat, módszertanokat, végső soron az egyes tudományágak határait kérdőjelezi meg.

A kötetet azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a bölcsészettudományi kutatások új irányai és régi problémái iránt. Azoknak, akik szerint a humán tudományok távol állnak a számítógépes, matematikai megközelítésektől és azoknak, akik szerint mindig is közel álltak hozzá.

Maróthy Szilvia irodalomtörténész, kutatási területe a reneszánsz és barokk irodalom, valamint a számítógépes filológia. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont fiatal kutatója, a Digitális Bölcsészet folyóirat alapító tagja, felelős szerkesztője.

Hivatkozás: https://mersz.hu/marothy-a-szovegtol-az-adatig//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave