Mezősi Gábor

Természeti veszélyek

és hatásaik csökkentése


A becsapódási folyamat fizikai háttere és eredménye

Mivel az embertől függetlenül játszódik le, az aszteroidabecsapódás a Földre jelentős veszélyt jelent (Hawking, 2018). Naponta sok millió szilárd részecske hatol be a világűrből bolygónk légterébe, többségük a súrlódás következtében az atmoszférában megsemmisül, és körülbelül 1800-2000 darab éri el a földfelszínt. Ezek tömege igen változó lehet. Ezt a kapcsolatot a 8.1. ábra mutatja, minél nagyobb méretű az objektum, annál ritkább a megjelenése. Az eddig talált legnagyobb meteorit 66 tonnás (Hoba meteorit, Namíbia). A legnagyobb több részben talált meteorit az argentínai Campo del Cielo. Darabjainak össztömege 150 tonna, legnagyobb darabja meghaladja a 30 tonnát. A Kárpát-medence területén a legnagyobbakat Lénártó (1814, Szlovákia, 108 kg), Magura (1840, Szlovákia, 150 kg), illetve például Nagyvázsony (1890, 2 kg) közelében találták. Összességében azonban a Föld meteoritkráterekben szegény égitest (Mihályi, 2013).

Természeti veszélyek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 625 2

A könyv az egyre nagyobb társadalmi és gazdasági károkat okozó geofizikai, meteorológiai, hidrológiai és biológiai jellegű természeti veszélyekkel foglalkozik. Ezeknek a veszélyeknek a kialakulását, valamint az élő és élettelen környezetben kiváltott hatásukat mutatják be az egyes fejezetek. Az összeállítás szintetizálja a természet- és társadalomföldrajzi megközelítést, és feltárja a káros hatások mérséklésének lehetőségeit, továbbá a globális jelenségek mellett azokra a folyamatokra összpontosítja a figyelmet, amelyek Európában és Nyugat-Ázsiában a legjellemzőbbek.

A szerző amellett érvel, hogy megfelelő ismeretekkel és felkészültséggel a természeti veszélyek szerteágazó, klímaváltozással összefonódó hatásai csökkenthetők. Művében bőségesen támogatja digitálisan elérhető szakmai információkkal az olvasót, hogy ezzel is segítse a természeti veszélyek felismerését és kezelését. A kötet jól használható a témával foglalkozó hallgatók, oktatók, szakemberek, érdeklődők és a döntéselőkészítésben érdekeltek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/mezosi-termeszeti-veszelyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave