Mezősi Gábor

Természeti veszélyek

és hatásaik csökkentése


A vulkáni aktivitás következményei

A vulkáni tevékenység hatásait olykor alábecsülik, mivel kis területet érint, és viszonylag kevés áldozatot követel. Kétségtelenül a vulkánkitöréseknek vannak pozitív vetületei is, például a vulkáni piroklasztikumon értékes talajok alakulhatnak ki, és a kitűnő termőterületen a kávétól a szőlőig sokféle növény termeszthető. Izlandtól a Hawaii-szigetekig sok példa mutatja a vulkáni működéshez kapcsolódó geotermikus energia hasznosítását, míg a nem aktív vulkánok gyakorta adnak helyet telekommunikációs átjátszóknak. A vulkánok kőzeteit is gyakran termelik, erre jó példa a ma már természeti védettség alatt álló, Balaton melletti Badacsony bazaltvulkánja (2.2. kép).

Természeti veszélyek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 625 2

A könyv az egyre nagyobb társadalmi és gazdasági károkat okozó geofizikai, meteorológiai, hidrológiai és biológiai jellegű természeti veszélyekkel foglalkozik. Ezeknek a veszélyeknek a kialakulását, valamint az élő és élettelen környezetben kiváltott hatásukat mutatják be az egyes fejezetek. Az összeállítás szintetizálja a természet- és társadalomföldrajzi megközelítést, és feltárja a káros hatások mérséklésének lehetőségeit, továbbá a globális jelenségek mellett azokra a folyamatokra összpontosítja a figyelmet, amelyek Európában és Nyugat-Ázsiában a legjellemzőbbek.

A szerző amellett érvel, hogy megfelelő ismeretekkel és felkészültséggel a természeti veszélyek szerteágazó, klímaváltozással összefonódó hatásai csökkenthetők. Művében bőségesen támogatja digitálisan elérhető szakmai információkkal az olvasót, hogy ezzel is segítse a természeti veszélyek felismerését és kezelését. A kötet jól használható a témával foglalkozó hallgatók, oktatók, szakemberek, érdeklődők és a döntéselőkészítésben érdekeltek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/mezosi-termeszeti-veszelyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave