Veres Zoltán

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Bővített kiadás


Médiakutatás

A szolgáltatások vizsgálatában a média megkülönböztetett helyet foglal el. A média szolgáltatásainak igénybe vevői egyrészt a médium közönsége (nézők, hallgatók, olvasók), amely szórakozás, információszerzés céljából lesz valamelyik médium fogyasztója, másrészt a hirdetők (gyártók, szolgáltatók, médiaügynökségek), akik számára a média az a felület, amelyen keresztül az üzeneteiket eljuttathatják a célközönségükhöz. Más szolgáltatásoktól eltérően a médiára jellemző, hogy gyakran a közönség egy része ingyenesen (rádiók, földi sugárzású televíziók, ingyenes lapok, egyes szaklapok) vagy az előállításnál lényegesen alacsonyabb költségen jut az adott szolgáltatáshoz. Ez azért lehetséges, mert a szolgáltató bevételét (fő bevételét és nyereségét) a hirdetőktől kapja, ezért fontos a médium számára a célközönségének minél nagyobb arányú elérése akár azon az áron is, hogy a tartalmat ingyenesen juttatja el a közönségéhez (pl. Metro újság, helyi lapok, internetes lapok). A Nemzeti Médiaanalízis 2007. IV.–2008. I. negyedéves sajtóolvasottsági eredményei alapján a legolvasottabb 20 kiadvány közül hét ingyenes terjesztésű.1 A média másik egyedi vonása, hogy a média közönségének vizsgálata nem csupán az adott médium számára fontos, hanem a hirdetőiknek is (és általuk a médiaügynökségeknek), akik az adatokat felhasználják médiatervezéshez, vagyis ezen adatok alapján állítják össze, hogy hol, milyen mennyiségben hirdessenek, melyek azok a csatornák, amelyeken keresztül üzeneteiket leghatékonyabban tudják a célközönségükhöz eljuttatni.2

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 641 2

Az élesedő versenynek köszönhetően a szolgáltatótevékenység fókuszában az ügyintézés minősége, biztonsága és gyorsasága, a meglévő és a potenciális ügyfélkapcsolatok elmélyítése áll. A szolgáltatásmarketing előtt álló legnagyobb kihívás, hogy képes-e javítani az ügyfelek vásárlásélményét, és hogy hogyan tud alkalmazkodni az új technológiák által átformált játékszabályokhoz. A kihívásokra a válaszok ebben a könyvben keresendők. Veres Zoltán munkáját nemcsak a marketing- és PR-szakemberek forgathatják haszonnal, de kétségkívül minden olyan szolgáltatószektorban tevékenykedő vállalat, intézmény vezetői és munkatársai is, melyeknek eredményességét döntően meghatározza, hogy milyen kép él róluk a fogyasztók fejében.

Domonkos András

a Lombard Lízing Zrt. alapítója

Az elmúlt évektől kezdődően az ipar 4.0, és azon belül is a digitalizáció gyors fejlődése, alapvető változásokat követel meg a vállalatok menedzselésében és marketingjében. Így van ez a szolgáltatások területén is. Éppen ezért örömmel üdvözlöm, hogy Veres Zoltán az új követelményeknek megfelelően bővítette a 2009-ben írt könyvét. Így ez az új kiadás, megőrizve a korábbi művének erényeit, még a legkényesebb igényeknek is megfelel. Biztos vagyok benne, hogy a könyv mind a szakmában dolgozók, mind az oktatók, hallgatók és a kutatók körében továbbra is alapműnek fog számítani.

Rekettye Gábor

az MTA doktora

Professor Emeritus

Pécsi Tudományegyetem

Hivatkozás: https://mersz.hu/a-szolgaltatasmarketing-alapkonyve-bovitett-kiadas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave