Veres Zoltán

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Bővített kiadás


A szolgáltató–igénybe vevő kapcsolat természete

A márka (szolgáltatóvállalat) és az igénybe vevők közötti kapcsolat sokféle lehet a szolgáltatás technológiájától, a vállalat kultúrájától és az egyes igénybe vevők attitűdjétől függően. A szolgáltatás kapcsolati technológiája meghatározó jelentőségű, mert adottság a szolgáltatásmenedzsment számára. Ilyen szempontból Lovelock a 32. táblázatban látható módon osztályozza a szolgáltatásokat. A 32. táblázat bal felső mezőjében találhatók azok a szolgáltatások, amelyek természetüknél fogva kétszeresen is kapcsolatorientáltak, a jobb alsóban, amelyek esetleges/anonim jellegűek, míg a két fennmaradó mező az átmeneti típusokat tartalmazza. A kapcsolat menedzsmentje csak korlátozottan működhet olyan szolgáltatók gyakorlatában, ahol a szolgáltatás kapcsolatszegény. Ilyen esetekben is meghatározó azonban a menedzsment felfogása az igénybe vevőkkel való kapcsolattartás fontosságáról. Kotler nyomán a kapcsolati kultúra alábbi fokozatait különböztethetjük meg:

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 641 2

Az élesedő versenynek köszönhetően a szolgáltatótevékenység fókuszában az ügyintézés minősége, biztonsága és gyorsasága, a meglévő és a potenciális ügyfélkapcsolatok elmélyítése áll. A szolgáltatásmarketing előtt álló legnagyobb kihívás, hogy képes-e javítani az ügyfelek vásárlásélményét, és hogy hogyan tud alkalmazkodni az új technológiák által átformált játékszabályokhoz. A kihívásokra a válaszok ebben a könyvben keresendők. Veres Zoltán munkáját nemcsak a marketing- és PR-szakemberek forgathatják haszonnal, de kétségkívül minden olyan szolgáltatószektorban tevékenykedő vállalat, intézmény vezetői és munkatársai is, melyeknek eredményességét döntően meghatározza, hogy milyen kép él róluk a fogyasztók fejében.

Domonkos András

a Lombard Lízing Zrt. alapítója

Az elmúlt évektől kezdődően az ipar 4.0, és azon belül is a digitalizáció gyors fejlődése, alapvető változásokat követel meg a vállalatok menedzselésében és marketingjében. Így van ez a szolgáltatások területén is. Éppen ezért örömmel üdvözlöm, hogy Veres Zoltán az új követelményeknek megfelelően bővítette a 2009-ben írt könyvét. Így ez az új kiadás, megőrizve a korábbi művének erényeit, még a legkényesebb igényeknek is megfelel. Biztos vagyok benne, hogy a könyv mind a szakmában dolgozók, mind az oktatók, hallgatók és a kutatók körében továbbra is alapműnek fog számítani.

Rekettye Gábor

az MTA doktora

Professor Emeritus

Pécsi Tudományegyetem

Hivatkozás: https://mersz.hu/a-szolgaltatasmarketing-alapkonyve-bovitett-kiadas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave