Veres Zoltán

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Bővített kiadás


A tárgyi tényezők marketingfunkciói

Tárgyi tényezőkön a tranzakció tárgyi környezetét (servicescape) és az ügylet egyéb fizikai természetű elemeit értjük. A tárgyi tényezők funkcióinak működését alapvetően az határozza meg, milyen természetű az igénybe vevő és a frontvonal interakciója, illetve mennyire összetett a szolgáltatás tárgyi környezete. A jelenséget Bitner (1992) a 36. táblázatban látható módon modellezte. A modell egyik dimenziója a tárgyi környezet „felhasználásának” módja, ahol az egyik véglet az önkiszolgálás (a tevékenységet az igénybe vevő végzi, a frontszemélyek jelenléte korlátozott), míg a másik a távszolgáltatás (az igénybe vevő számára a tárgyi környezet rendkívül leszűkült). A közbenső (interperszonális) eset a szolgáltatások klasszikus szituációja, amelyben mind az igénybe vevő, mind a frontszemélyzet interaktív tevékenységet fejt ki az ügylet technológiája által meghatározott tárgyi környezetben. A másik dimenzió a tárgyi környezet bonyolultságának mértéke. Technológiai okokból ugyanis egyes szolgáltatások komplex, rendkívül összetett (sőt esetleg változó!) tárgyi környezetet igényelnek, míg mások egyszerű környezetben, kis helyen, néhány fizikai elem segítségével is teljesíthetők.

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 641 2

Az élesedő versenynek köszönhetően a szolgáltatótevékenység fókuszában az ügyintézés minősége, biztonsága és gyorsasága, a meglévő és a potenciális ügyfélkapcsolatok elmélyítése áll. A szolgáltatásmarketing előtt álló legnagyobb kihívás, hogy képes-e javítani az ügyfelek vásárlásélményét, és hogy hogyan tud alkalmazkodni az új technológiák által átformált játékszabályokhoz. A kihívásokra a válaszok ebben a könyvben keresendők. Veres Zoltán munkáját nemcsak a marketing- és PR-szakemberek forgathatják haszonnal, de kétségkívül minden olyan szolgáltatószektorban tevékenykedő vállalat, intézmény vezetői és munkatársai is, melyeknek eredményességét döntően meghatározza, hogy milyen kép él róluk a fogyasztók fejében.

Domonkos András

a Lombard Lízing Zrt. alapítója

Az elmúlt évektől kezdődően az ipar 4.0, és azon belül is a digitalizáció gyors fejlődése, alapvető változásokat követel meg a vállalatok menedzselésében és marketingjében. Így van ez a szolgáltatások területén is. Éppen ezért örömmel üdvözlöm, hogy Veres Zoltán az új követelményeknek megfelelően bővítette a 2009-ben írt könyvét. Így ez az új kiadás, megőrizve a korábbi művének erényeit, még a legkényesebb igényeknek is megfelel. Biztos vagyok benne, hogy a könyv mind a szakmában dolgozók, mind az oktatók, hallgatók és a kutatók körében továbbra is alapműnek fog számítani.

Rekettye Gábor

az MTA doktora

Professor Emeritus

Pécsi Tudományegyetem

Hivatkozás: https://mersz.hu/a-szolgaltatasmarketing-alapkonyve-bovitett-kiadas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave