Szanyi Miklós, Szunomár Ágnes, Török Ádám (szerk.)

Trendek és töréspontok II.


Felhasznált technológiák

Ami a technológiák használatát illeti, a szenzorok, a felhőalapú számítástechnika, az IoT, a Big Data és annak elemzése a vállalatok nagyobb részénél, bár nem mindegyiknél – már legalább nyomokban –, megjelenik. És mindamellett, hogy egy-egy szektoron belül is nagy eltérések lehetnek, mégis vannak szektorspecifikus jelenségek. Például az üzleti szolgáltatásoknál nincsenek szenzorok. Mert szenzorokra csak ott van szükség, ahol a termék mozgását (gyártását, szállítását, eladását) nyomon kell követni. Ehhez pedig a gépeket, eszközöket szenzorokkal kell felszerelni, azok biztosítják a fizikai és virtuális adatok közötti oda-vissza mozgást. Ez önmagában egy tőkeigényes induló beruházás, amely akkor tud igazán megtérülni, akkor fogja a termelékenységet valóban növelni, ha minden eszköz, minden gép összekötése megvalósul. Erre az üzleti szolgáltatásoknál nincsen szükség. Ellenben ez utóbbi szektor a mesterséges intelligencia és a szoftverrobotok használata irányába tett lépéseket.

Trendek és töréspontok II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 655 9


A kiadvány regisztrációval szabadon elérhető.

A kötet a Világgazdasági Tudományos Tanács második, 2019/20-as évadában megvitatott világgazdasági elemzéseket tartalmazza. Az évad során olyan érdekes és aktuális világgazdasági jellegű témák kerültek a Tanács elé, amelyek vagy a kelet-közép-európai régióval foglalkoznak, vagy olyan térségek gazdasági helyzetére, kihívásaira koncentrálnak, amelyek az utóbbi időben Magyarországon is a tudományos érdeklődés homlokterébe kerültek. Az előadók és opponensek – tehát a kötet későbbi szerzői – különböző szempontokból dolgozták fel az egyes témákat, így a közgazdasági megközelítések mellett megjelenik a történészi, bölcsészettudományi, sőt az üzleti aspektus is.

A kötet fejezetei a világ különböző régióra, országaira fókuszálnak, mégis van bennük közös vonás: a megkésett, de sikeres iparosodás nem mindig felhőtlen utóéletét tárják fel. Különösen Törökország és Brazília, de váltakozva több közép-európai ország is felzárkózási sikertörténetnek számított az ezredforduló táján, amit a gyors GDP-növekedés mellett az exportszerkezet látványos átalakulása és a globális értékláncokba való sikeres bekapcsolódás fémjelzett. Mindezt azonban növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, környezeti problémák és olykor a politikai instabilitás tünetei kísérték.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szanyi-szunomar-torok-trendek-es-torespontok-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave