Szanyi Miklós, Szunomár Ágnes, Török Ádám (szerk.)

Trendek és töréspontok II.


Szíria kihívásai Törökország számára

A török Szíria-politika több értelemben is kudarcot jelentett Törökország számára, mondhatni, Erdoǧan többször is „rossz lóra tett”, bár a végső mérleget talán még ma sem tudjuk megvonni. A szíriai polgárháború ugyanis, minthogy a közvetlen szomszédságban zajlott, önmagában is fenyegetést jelentett Törökország számára. Ugyanakkor az Ahmet Davutoğlu nevéhez kötődő „nulla probléma a szomszédokkal” politika látványos végét is jelentette. Ráadásul Erdoǧan személyes kudarcként élte meg, hogy bár az iszlám és a demokrácia összeegyeztethetőségének modelljeként mutatott ország vezetőjeként tanácsokkal látta el Bassár al-Aszadot, akivel kifejezetten jó személyes kapcsolatokat ápolt, tanácsait az nem fogadta meg, és a szíriai hadsereg a tüntetők ellen fordult. Így Törökország a „demokratikus ellenzék” oldalára állt, és követelte Aszad távozását. Azonban Aszad – a várakozások ellenére – nem bukott meg, hanem a szíriai kisebbségek és a kereskedő középosztály támogatásával, akik benne és rendszerében látták túlélésük garanciáját az egyre jobban radikalizálódó ellenzéki csoportok közé szorulva, máig az ország vezetője, sőt, gyakorlatilag Szíria teljes területe felett helyreállította uralmát. Sőt, az Iszlám Állammal szembeni küzdelemben – a rendezés részeként előbb átmenetileg, majd mára úgy tűnik, végleg – Aszad hivatalban maradása/eltávolítása már nem szerepel a nemzetközi napirenden. (Mindez annak ellenére, hogy 2012-ben mintegy 112 ország nyilatkozott úgy, hogy a továbbiakban nem ismerik el az Aszad-kormányt Szíria hivatalos képviselőjének.)

Trendek és töréspontok II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 655 9


A kiadvány regisztrációval szabadon elérhető.

A kötet a Világgazdasági Tudományos Tanács második, 2019/20-as évadában megvitatott világgazdasági elemzéseket tartalmazza. Az évad során olyan érdekes és aktuális világgazdasági jellegű témák kerültek a Tanács elé, amelyek vagy a kelet-közép-európai régióval foglalkoznak, vagy olyan térségek gazdasági helyzetére, kihívásaira koncentrálnak, amelyek az utóbbi időben Magyarországon is a tudományos érdeklődés homlokterébe kerültek. Az előadók és opponensek – tehát a kötet későbbi szerzői – különböző szempontokból dolgozták fel az egyes témákat, így a közgazdasági megközelítések mellett megjelenik a történészi, bölcsészettudományi, sőt az üzleti aspektus is.

A kötet fejezetei a világ különböző régióra, országaira fókuszálnak, mégis van bennük közös vonás: a megkésett, de sikeres iparosodás nem mindig felhőtlen utóéletét tárják fel. Különösen Törökország és Brazília, de váltakozva több közép-európai ország is felzárkózási sikertörténetnek számított az ezredforduló táján, amit a gyors GDP-növekedés mellett az exportszerkezet látványos átalakulása és a globális értékláncokba való sikeres bekapcsolódás fémjelzett. Mindezt azonban növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, környezeti problémák és olykor a politikai instabilitás tünetei kísérték.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szanyi-szunomar-torok-trendek-es-torespontok-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave