Köpeczi Bócz Edit

Az Állami Egyházügyi Hivatal tevékenysége


AZ ÁTFORMÁLÁS ELSŐ LÉPÉSÉNEK ELŐZMÉNYE

A fizikai megsemmisítés. Olyan látványosan a meglévő templomokat lerombolni nem tudták, ahogy azt a Szovjetunióban tették, azonban ha a negyven évet a vizsgálat tárgyává tesszük, megrémülhetünk a valódi igazságtól. A lelki templomokat döntötték romokba olyan nagy mértékben, hogy a rendszerváltozás után eltelt több mint tíz évvel később, még az alapok lerakásánál tartunk. Az egyházak fizikai megsemmisítése után a lelki rombolás, nagyon a háttérben történt, különösen a hetvenes és nyolcvanas években. Az egyházi tanítások átformálódtak az évek folyamán ugyanúgy, ahogy átformálódtak az egyházi személyek. A felnövekedett új generáció már nem emlékezett arra az időszakra, amikor Magyarország, keresztény ország lévén, az erkölcsi tanításokra nagy hangsúlyt helyezett.

Az Állami Egyházügyi Hivatal tevékenysége

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 685 6

A kötet a kommunista rendszer által létrehozott „állami hivatal" manipulatív és diktatórikus tevékenységét ismerteti. Megpróbál átfogó képet nyújtani a hivatal működéséről, szövevényes kapcsolatrendszeréről és az egyházak belső hitéletébe történő agresszív beavatkozásokról, bár az Állami Egyházügyi Hivatal több évtizedes működése alatt keletkezett iratanyagok teljes és átfogó vizsgálata, elemzése, még hosszú évekig eltart.

Bemutatja a hivatal létrehozásának előzményeit, az állam és az egyházak között megkötött egyezmények szövegét, megtalálhatók benne az akkor érvényben lévő jogi szabályozások, majd folyamatos durva megsértésük az állam részéről. Jegyzőkönyvek, dokumentumok árulkodnak az egyházi személyek megfigyeléseiről, ártatlan emberek meghurcolásáról.

A digitális kiadást a szerző az Állami Egyházügyi Hivatal nemzetközi tevékenysége c. fejezettel egészítette ki.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kopeczi-az-allami-egyhazugyi-hivatal-tevekenysege//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave