Stocker Lőrinc

Thermographia Budensis


Aqua reginae Hungariae és az európai hírű budai gyógyvizek (aqua medicata),1ásványvizek (aqua mineralis),2 hévizek (aqua thermae),3 gyógyfürdők (balnea medicata)4 és gyógyhelyek5

A 16. századig, Laurentius Stocker könyve 1721-i megjelenéséig két magyar „gyógyvíz” versengett az európai elismerésért. Az egyik ma is jól ismert itthon, és ma is igyekszünk jó hírét kelteni szerte a nagyvilágban. A másik pedig valaha híresebb lehetett külföldön, mára azonban szinte elfeledett lett itthon.

Thermographia Budensis

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 734 1

Laurentius Stocker, Buda városának főorvosa 300 éve, 1721-ben jelentette meg latin nyelven a Thermographia Budensist (Budai hévíztan), mely az első, máig legteljesebb mű a budai hévizekről és gyógyfürdőkről. A könyv a kor tudományos színvonalán foglalja össze a budai hévizek hidrogeológiáját, fizikáját, kémiáját, biológiai hatásait és orvosi alkalmazását. Ez a kötet az eredeti, 1721-es kiadás facsimiléjét, 300 év után elkészült első magyar fordítását, a szerzőről és művéről készült tanulmányt tartalmazza Áder János köztársasági elnök úr előszavával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/stocker-thermographia-budensis//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave