MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Németh György

A polisok világa

Bevezetés az archaikus és koraklasszikus kori görög társadalomtörténetbe


Boiótia

A boiót szövetséget (koinon tón Boiótón) Kr.e. 600–550 k. alapíthatták. Az egyes boiót polisok közötti együttműködés a Kr. e. 8. században kezdődött az onchéstosi Poseidón és az Athéna Itónia szentélyek köré szerveződött amphiktyoniával. A Kr. e. 6. században a boiótok közös elvek alapján kezdik meg a pénzverést. Az aiginai mértékre vert pénz egyik oldalán az adott polis, másik oldalán pedig a szövetség szimbóluma, a két oldalt bemélyedő kerek boiót pajzs látható. A szövetség szervezetét ebből az időből nem ismerjük, a boiótarchosok léte mindenesetre Kr.e. 480-ban mutatható ki először. Minthogy Thébai a perzsa háborúk során együttműködött a perzsákkal, a háborúban győztes görög államok büntetéseként Kr.e. 479 k. föloszlatták a boiót szövetséget. Kr. e. 457-ben az athéniak megszállják Boiótia legnagyobb részét, és csak koróneiai vereségük után (Kr.e. 447) vonulnak ki onnan. A továbbiakban megint fölbukkantak a boiótarchosok (Kr.e. 431), a szövetség láthatólag újra feléledt, de csak Kr. e. 386-ig állt fönn, mivel az Antalkidas-féle királybéke értelmében újra feloszlatták. A szövetség működéséről egy papiruszon fönnmaradt történeti mű, a Hellenica Oxyrhynchia alapján alkothatunk képet (GTSZ 137):

A polisok világa

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 799 9

Ez a könyv nem azzal a céllal készült, hogy a "hagyományos" görög történelem újabb vázlatát kínálja. Sem háborúkat, sem csatákat nem talál benne az olvasó. Szerzője - Németh György, számos ismeretterjesztő és szakkönyv írója, a budapesti és debreceni tudományegyetem tanára –, arra keresi a választ, hogy a mykénéi kor összeomlása után hogyan alakult ki az archaikus és koraklasszikus kori Hellasban az ún. "görög csoda". A könyv az említett korszakok hétköznapjaival, társadalomtörténetével foglalkozik. Így helyet kaptak benne olyan érdekes problémák is mint a homoszexualitás, a prostitúció, az öregek megölése, amelyeken keresztül a görögség ezidáig ismeretlen képe tárul az olvasó elé.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nemeth-a-polisok-vilaga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave