MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Juhász József

Hidrogeológia


A hasadozott kőzetek kétfázisú gravitációs vízvezetése

A hasadékokban kialakuló vízmozgás az összefüggő hasadékrendszer különböző vízvezető elemeiben egyszerre lehet mikroszivárgás, lamináris, átmeneti, illetve turbulens szivárgás egyaránt. A mikrohasadékokban részben mikroszivárgás, részben lamináris szivárgás alakul ki. Ha a sima falú hasadékot vizsgáljuk, azt találjuk, hogy 1 mm szélességig még I = 1 — szabad tükrű víz esetén a természetben előforduló maximális — esés esetén is lamináris szivárgás jelentkezik. Gyakorlatilag tehát a tektonikus eredetű hasadékrendszerben lamináris vízmozgást találunk. Az 1 mm-nél szélesebb hasadékok már eróziós tágítással keletkeztek — esetleg hajlított kőzetréteg húzott zónájában —, s így már lényegesen kevesebb van belőlük, mint a mikrorepedésekből. Általában sima falú, illetve kevéssé érdes hasadékokban kb. 3 mm szélességig átmeneti vízmozgás jelentkezik a természetben előforduló eséseknél. Az ennél szélesebb hasadékokban, járatokban a víz turbulensen mozog beszivárgáskor.

Hidrogeológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 830 9

A hidrogeológia a felszín alatti vizek elhelyezkedésével, mozgásával, a természetes és az ember által módosított víz körforgalmával foglalkozik. Hazánk földtani felépítése a felszín alatti vizek ismeretét, a bányászat, a mélyvízépítés és magasépítés, a vízbeszerzés, a vízvédelem és a vízkárelhárítás szempontjából egyaránt fontossá teszi. A mű célja a hidrogeológia tudományterületének egységes rendszerben való tárgyalása az alapoktól a felszín alatti vízkészletekkel való gazdálkodáson át a vízkészletvédelemig, az elmélettől a gyakorlati megoldásig.

Hivatkozás: https://mersz.hu/juhasz-hidrogeologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave