Juhász József

Hidrogeológia


Sztatikus készlet kitermelésének tapasztalatai

A fizikai meggondolás mellett — éppen a folyamat bonyolultsága miatt — igen gyakran folyamodnak tapasztalati összefüggések használatára a felszabaduló tározott készlet meghatározása érdekében. A tapasztalati összefüggések természetesen csak azokra az esetekre adnak biztosan jó eredményt, amelyekre meghatározták. Az ilyen összefüggések szélesebb körű alkalmazásának alapvető feltétele a vizsgálattal teljesen azonos hidrogeológiai helyzet. Miután ennek biztosítása alig lehetséges, tudomásul kell venni, hogy a tapasztalati összefüggések csak tájékoztató adatokat szolgáltatnak. A vizsgált esetek nem mindig voltak „tiszta” esetek, vagyis olyanok, amelyekben csak volumetrikus készlet letermelése történt. Esetenként több-kevesebb dinamikus készlet is befolyásolta azt, hogy az empirikus összefüggések egymástól eltérő eredményeket adnak.

Hidrogeológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 830 9

A hidrogeológia a felszín alatti vizek elhelyezkedésével, mozgásával, a természetes és az ember által módosított víz körforgalmával foglalkozik. Hazánk földtani felépítése a felszín alatti vizek ismeretét, a bányászat, a mélyvízépítés és magasépítés, a vízbeszerzés, a vízvédelem és a vízkárelhárítás szempontjából egyaránt fontossá teszi. A mű célja a hidrogeológia tudományterületének egységes rendszerben való tárgyalása az alapoktól a felszín alatti vízkészletekkel való gazdálkodáson át a vízkészletvédelemig, az elmélettől a gyakorlati megoldásig.

Hivatkozás: https://mersz.hu/juhasz-hidrogeologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave