MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Juhász József

Hidrogeológia


A felszín alatti víz osztályozása

A részletes teleptan az egyes vízfajták jellemzésével, tulajdonságainak felderítésével foglalkozik. Elsődleges feladata a vízfajták kiválasztása. A felszín alatti vizek osztályozásának számos módszere ismert, aszerint, hogy milyen jellemzőjüket vesszük alapul. Az elmúlt évtizedek során azonban lassan kikristályosodtak azok a vízfajták, amelyeket talán legcélszerűbb egymástól elkülöníteni. Természetesen a keretek nem merevek, mindenütt az adott földtani helyzethez kell igazodniuk. Van eset, amikor szokásos bontás nehezen alkalmazható, és igen gyakran nem tiszta kategóriával van dolgunk. Ilyenkor egyedi vizsgálat szükséges. Nem szabad a vegyes jellegű vizeknél mechanikusan csak a főtömeget adó vizet figyelembe venni, mert a figyelmen kívül hagyott vízfajta hatása téves következtetésre vezethet. A parti szűrésű vizek figyelemre méltó tömege például a folyóból származik, mégis a vízminőségre a tápláló talajvíz rányomja a bélyegét.

Hidrogeológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 830 9

A hidrogeológia a felszín alatti vizek elhelyezkedésével, mozgásával, a természetes és az ember által módosított víz körforgalmával foglalkozik. Hazánk földtani felépítése a felszín alatti vizek ismeretét, a bányászat, a mélyvízépítés és magasépítés, a vízbeszerzés, a vízvédelem és a vízkárelhárítás szempontjából egyaránt fontossá teszi. A mű célja a hidrogeológia tudományterületének egységes rendszerben való tárgyalása az alapoktól a felszín alatti vízkészletekkel való gazdálkodáson át a vízkészletvédelemig, az elmélettől a gyakorlati megoldásig.

Hivatkozás: https://mersz.hu/juhasz-hidrogeologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave