MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Juhász József

Hidrogeológia


Adszorbeált, erősen kötött vízburok

A felületaktív anyagok szélső anionjainak kisebb-nagyobb része lekötetlen, azaz poláros. A szemcsék külső hatás nélkül is elektromos erőteret létesítenek maguk körül. Ezek az anionok vonzzák magukhoz a pórusfolyadékból a különböző kationokat. Példaként Endell, Hoffmann és Wilm (1934), Noll (1962), Solacolu (1962) után a 4.2. ábrán egy kaolinitdarabka vízfelvételét mutatjuk be. A lemezesen hasadó kaolinitkristály néhány mikron vastagságú töredékének élein, csúcsain és felületein sok lekötetlen vegyértékű anion marad, ezért a részecske negatív töltést mutat. Ha az agyagrészecske elektrolittal telített vízzel érintkezik, hidratált kationokat adszorbeál a felületén. A belső kationfelhő részben az adszorbeált kationból, részben a hidratálásukhoz szükséges vízmolekulákból áll. Ezt szokás első diffúz rétegnek is nevezni, a vízhártyát pedig második diffúz rétegnek.

Hidrogeológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 830 9

A hidrogeológia a felszín alatti vizek elhelyezkedésével, mozgásával, a természetes és az ember által módosított víz körforgalmával foglalkozik. Hazánk földtani felépítése a felszín alatti vizek ismeretét, a bányászat, a mélyvízépítés és magasépítés, a vízbeszerzés, a vízvédelem és a vízkárelhárítás szempontjából egyaránt fontossá teszi. A mű célja a hidrogeológia tudományterületének egységes rendszerben való tárgyalása az alapoktól a felszín alatti vízkészletekkel való gazdálkodáson át a vízkészletvédelemig, az elmélettől a gyakorlati megoldásig.

Hivatkozás: https://mersz.hu/juhasz-hidrogeologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave