Keegan John

Az első világháború


Csata a Sambre-nál

A francia határ két szektorában, Elzász-Lotaringiában és az Ardennekben a háború harmadik hetének végére a németek már jelentős győzelmeket értek el. A harcok helyszíne most áthelyeződött az egyetlen, nagy hadműveletek által még nem érintett szektorba, a francia–belga határra. Németország támadó haditervét ott kellett sikeresen végrehajtani, ha valóra akarták váltani Schlieffen álmát a hathetes háborúról. Liège elfoglalása megteremtette ehhez az alapot. A belga hadsereg visszavonulása a város eleste után megnyitotta az utat az antwerpeni erődített táborba. Namur elestével, ami augusztus 24-re egyértelműen küszöbön állt, befejezték a hadszíntér megtisztítását a jelentős akadályoktól. Ami pedig a legfontosabb, a francia hadvezetőség a Kelet-Belgium lerohanása által szolgáltatott súlyos figyelmeztetés dacára nyilvánvalóan és makacsul vak maradt a fenyegető veszélyre. Lanrezac, a francia harcrend északi végén felvonuló 5. hadsereg parancsnoka már régen, még a hadüzenet előtt figyelmeztette a GQG-t, hogy bal – északi – szárnya átkarolásától tart, és ezt Belgiumba bevonuló németek fogják végrehajtani. Joffre, akinek a gondolatait rögeszmésen fogva tartotta saját, Németországba betörő offenzívája, elvetette ezeket az aggodalmakat. Még augusztus 14-én is, amikor Lanrezac személyesen vitte el gondjait a Párizstól keletre, a Marne-parti Vitry-le-François-ba települt GQG-hez – ahová hamarosan már elhallatszott az ágyúk hangja –, a főparancsnok konokul kitartott amellett, hogy a németek nem fognak Belgiumban a Meuse-től északra jelentősebb erőt felvonultatni.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave