Keegan John

Az első világháború


A mons-i csata

Lanrezac nem tett említést a balszárnyán kialakult helyzetről, pedig ott brit szövetségesei augusztus 23-án mindvégig szintén súlyos harcban álltak a németekkel, és megmutatták, hogy vízi akadályt – a Mons-Condé-csatornát – jóval nagyobb sikerrel is lehet védeni, mint ahogy saját csapatai védték a Sambre-t. Az egy lovas- és négy gyaloghadosztályból álló Brit Expedíciós Haderő (BEF) tizenegy nappal előbb Le Havre-ban, Boulogne-ban és Rouenban kezdett kihajózni, és augusztus 22-én érkezett a csatorna partjára. Augusztus 23-án reggelre húsz mérföld (32 km) szélességű arcvonalon bontakoztak szét, a II. hadtest nyugaton, az I. hadtest Douglas Haig tábornok parancsnoksága alatt keleten. Von Kluck tizennégy hadosztálynyi 1. hadserege észak felől teljes erejével egyenesen feléjük tartott. Sir John French tábornok, a BEF parancsnoka arra számított, hogy Lanrezac mellé felzárkózva kell menetelnie a Belgium belseje felé indítandó előrenyomulás keretében. Lanrezac Sambre menti vereségének híre ezt kizárta, de amikor augusztus 22-én, közvetlenül éjfél előtt segélykérő üzenet érkezett a francia 5. hadsereg parancsnokságától, French beleegyezett, hogy huszonnégy órán át védi a csatorna vonalát. Az üzenet egyértelműen bizonyította, hogy a franciák milyen kevéssé értették meg a német offenzíva természetét, ugyanis valójában von Kluck szárnya ellen indítandó támadást követeltek, amikor von Kluck szárnya már túlnyúlt az 5. hadsereg és a BEF állásain. A britekre, ha csak egy pillanatra is, azt a szerepet osztották, hogy a sorsdöntő jelentőségű ponton szálljanak szembe a Schlieffen-terv elgondolásával és lényegével – Schlieffennek állítólag még az utolsó szavai is így hangzottak: „Tartsák meg erősnek a jobbszárnyat!”

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave