MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keegan John

Az első világháború


A nagy visszavonulás

Megkezdődött az a nagy visszavonulás, amely a következő tizennégy napban egészen Párizs elővárosaiig fogja hátravinni Franciaország belsejébe a francia hadseregeket és balszárnyukon a BEF-et. A GQG-t, Joffre Vitry-le-François melletti főhadiszállását augusztus 21-én kényszerültek kiüríteni, hogy először Bar-sur-Aubeban álljon meg, majd szeptember 5-én Châtillon-sur-Seine-ben rendezkedjen be, annak a folyónak a partján, amely mellett maga Párizs is fekszik. Mindennek ellenére Joffre jelentése, bármilyen fájdalmas olvasmány is lehetett Messimy hadügyminiszternek, a háború egyik legjelentősebb hivatalos irata marad. Néhány mondatában Joffre a talpra állás, sőt a végső győzelem tervét vázolta fel. A nagy erődített helyek, mindenekelőtt Verdun, valóban francia kézen voltak még. A topográfiai adottságok, amelyek kelet felől védik Franciaországot Németországgal szemben, a Vogézek hegyei és a Szajna folyórendszerének vízi útjai, továbbra is fennálltak. A békeidőben esztelenül a mániákusan erőltetett offenzíva szolgálatába állított francia hadsereg harci kedve eddig töretlenül átvészelte a háborút. Ha sikerül megtartania kohézióját, miközben a fővárosig hátrál, megmarad az ellencsapás lehetősége. Minden lemenetelt mérfölddel vékonyodtak, azaz egyre nehezebben és esetlegesebben fenntarthatóvá váltak a német hadsereget a Rajnánál, sőt azon túl található ellátási bázisával összekötő hadtápvonalak, míg a francia hadsereg utánpótlási vonalai rövidültek és erősödtek. „A jövőbeli hadműveletek – írta Joffre augusztus 25-i 2. számú általános utasításában – egyik célja balszárnyunkon az offenzíva felújítására képes tömeg képzése lesz. Ez a 4., az 5. és a brit hadseregből fog állni, míg a többi hadsereg feltartóztatja az ellenséget, ameddig lehetséges.”[174]

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave