Keegan John

Az első világháború


A lembergi csaták

A szerbiai hadjárat azonban sohasem volt több, mint az Ausztria–Magyarország északi, Orosz Lengyelországgal közös határán vívott hatalmas csata mellékcselekménye. Ott a hadműveletek egy találkozóütközettel kezdődtek. Mind a Monarchia, mind Oroszország háború előtt készített haditerve támadást irányzott elő, amint a kijelölt seregtestek felvonultak. Mindkét küzdő fél támadáshoz bontakozott szét, változó eredménnyel. Conrad terve balszárnya megerősítését irányozta elő, majd kísérletet az orosz szárny átkarolásának megkerülésére a nagy Lengyel-alföldön Varsótól délre, miközben jobbszárnya „aktív védelmet” folytat Kelet-Galíciában, ahol arcvonalát megtámasztó pillérnek használhatta Lemberg és Przemyśl hatalmas övvárát. Az orosz terv is bekerítést irányzott elő Nyugat-Galíciában, keleten azonban jóval többet, mint az aktív védekezés. Az oroszok oldalán megoszlottak a vélemények. Alekszejev, a Délnyugati Front vezetési törzsének főnöke az erőfeszítés súlypontjának nyugatra, Davidov, a Sztavka szellemi vezéregyénisége a keletre helyezését pártolta. Végül kompromisszumos jellegű „kettős átkarolási” tervet dolgoztak ki, de az oroszok, bár erősebbek voltak a Monarchiánál, akkora létszámmal mégsem rendelkeztek, hogy azonos súlyú nyomást fejtsenek ki mind a két szektorban. Ennek következtében a galíciai csata nyitó szakasza zavarosra sikerült, és nem hozott döntést.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave