Keegan John

Az első világháború


Téli csaták Galíciában és a Kárpátokban

A varsói csata kétségbevonhatatlan orosz győzelemmel zárult. Bár az oroszoknak nem sikerült végrehajtaniuk a nagy bekerítést, amelyre a Sztavka törekedett, a csatával megmutatták fölényüket a manőverező hadviselésben, sőt még a hadászati megtévesztésben is. A németek állítólagos rádiólehallgatási fölénye ellenére Ludendorff volt az, akit meglepett az orosz erők Visztula menti átcsoportosítása Ivangorodtól Varsóhoz, amit igen gyorsan és titokban sikerült végrehajtani. Az oroszok előtt egy kérdés maradt: mi legyen a következő lépés? A Sztavkának nem volt kétsége. Fel fogja újítani tervezett offenzíváját, amely késedelmet szenvedett a német 9. hadsereg varsói irányú offenzívája miatt, és november 2-án ki is adták a szükséges direktívát.[300] A szibériai, közép-ázsiai és kaukázusi katonai körzetekből továbbra is egyre csak érkező erősítések szolgáltatták a szükséges erőt. Amint befejezték a seregtestek felvonultatását, a 2. és az 5. hadseregből álló központi tömeg előre fog törni Breslaun és Posenen át Berlin felé. Időközben a déli hadseregek is támadásba fognak átmenni Krakkó és Przemyśl között, azzal a hadászati céllal, hogy „befejezzék” az osztrák–magyar hadseregek szétverését Galíciában és a Kárpátokban.[301]

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave