Keegan John

Az első világháború


A nyugati front stratégiája

A nyugati front stratégiai földrajza könnyen megfejthető ma, könnyen megfejthető volt akkor, és nagymértékben diktálta mindkét félnek a lövészárok-hadviselés kezdetén, valamint a következő esztendőkben készített haditerveit. A front nagy része alkalmatlan volt az olyan jellegű nagy hadműveletekre, amilyeneket eredetileg mindkét küzdő fél előirányzott, amelyekben a tüzérség ereje előkészíti a gyalogság nagy tömegekkel végrehajtott rohamait, hogy végül következzen „a siker kiaknázása” a nyílt terepre kijutó lovassággal. A vogézekbeli ilyen alkalmatlan frontszakasz volt, és ezt el is fogadták mind a franciák, mind a németek, akik második vonalbeli hadosztályokkal tartották, megerősítve némi hegyivadász gyalogsággal, amely időnként megmérkőzött egyik vagy másik magaslat birtoklásáért. Valóban, Verduntől délre egyik fél sem fog jelentős erőfeszítést tenni 1914 szeptembere és 1918 szeptembere között, és ez a 160 mérföld (260 km) hosszú frontszakasz „inaktív” jelleget öltött. Más szakaszokat vizsgálva az Argonne is alkalmatlannak bizonyult nagyobb offenzívára, ahogy más okok miatt Flandria tengerparti része is. Az előbbi túlságosan egyenetlen, átszegdelt, vízfolyások szabdalta és fákkal eltorlaszolt terep volt, az utóbbi túlságosan elvizenyősödött támadások végrehajtásához, amelyek sikeres végigvitele szilárd talajú, akadálymentes útvonalakat igényelt. Az Argonne-ra zúdított tüzérségi tűz a szétdúlt vegetáció dzsungelévé változtatta az erdőséget. Flandria tengerszinten elterülő, vízjárta lapályait a gránátok gyorsan ingovánnyá degradálták. Középen az Aisne és a Meuse magaslatai, bár mindkettőért nagy csatákat vívtak, túlságosan a védőnek kedveztek ahhoz, hogy a támadó erőfeszítés eredményt hozhasson. Éppen ezért csak a Somme és Champagne száraz mészköves vidéke kínálkozott olyan területként, ahol a támadás döntő sikert ígért. Előbbi a nyirkos flamand vidéktől délre terült el, utóbbi a Meurthe és a Moselle erdős hegyvidékétől északra. Az Aisne és a Meuse magasabban húzódó terepszakaszai választották el őket egymástól, az a beszögellés az arcvonalban, amelynek a két folyó vidéke alkotta a szárnyait. A katonai logika tehát azt kívánta, hogy a támadók e két „vállnál” fejtsék ki fő erőfeszítésüket, a védők pedig ott álljanak leginkább készen a roham elhárítására.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave