MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keegan John

Az első világháború


csatái a nyugati fronton

A Neuve Chapelle-i csatát részben azért indították, mert Sir John French képtelen volt eleget tenni Joffre kérésének, hogy a BEF még több francia arcvonalszakasz átvételével segítse a közeledő artois-i offenzíva előkészítését, részben – bár úgy tűnik, ezt sohasem közölték nyilvánosan – mert a tábornagy égett a vágytól, hogy helyreállítsa hadserege reputációját, amely a franciák szemében csorbát szenvedett, amikor a decemberi harcokban a briteknek nem sikerült területet nyerniük. A terv egyszerű volt. Neuve Chapelle-t, egy romba dőlt falut húsz mérföldnyire (32 km) Ypres-től abban az artois-i szektorban, amelyben a britek fokozatosan átvették a frontot, ahogy a tél folyamán friss alakulataik érkeztek Franciaországba, március 10-én a brit 7. és 8. hadosztálynak, valamint az Indiai Hadtest Meerut és Lahore hadosztályának kellett megtámadnia. A támadásra kijelölt arcvonal nagyjából 8000 yardnyi (7320 m) volt, mögötte 500 löveget vontak össze, hogy kilője a felhalmozott 200 000 – főként könnyű tüzérségi – gránátot az ellenség árkaira, az azokat oltalmazó drótakadályokra és bizonyos, a mélységben található védelmi támpontokra.[341] Előirányoztak továbbá repeszgránátokból lőtt „zárótüzet” (az angol „barrage” szót a franciából vették át; gátat, akadályt jelent) a támadás arcvonalával párhuzamosan, a német lövészárkok mögé, megakadályozandó, hogy német erősítés jusson előre a szorongatott védőkhöz. Előrenyomulás közben a briteket és az indiaiakat a távolabbi célpontok elfoglalására előremozgó tartalék alegységeknek kellett támogatniuk, de csak ha megkapták Sir Douglas Haig tábornok, az 1. hadsereg parancsnokának parancsát az alárendelt hadtest-, hadosztály-, dandár- és zászlóalj-parancsnokságokon át.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave