Keegan John

Az első világháború


A háború a német gyarmatokon

Németországnak magának is impériummá, a versailles-i Tükörteremben 1871 januárjában kikiáltott Második Birodalommá kellett válnia, mielőtt csatlakozhatott Európa nagyhatalmaihoz a gyarmatokért folytatott imperialista versenyben. A régebbi hatalmak kiterjedt hódításai kevés maradékot hagytak az új államnak. ÉszakAfrika addigra francia volt, Közép-Ázsia és Szibéria orosz, India brit. Heinrich von Treitschke, a német nacionalizmus ideológusa kijelentette, „a gyarmatosítás élet-halál kérdése”.[356] A közvélemény még így is csekély lelkesedéssel tekintett a gyarmatszerzésre, talán mert az egyedüli, még rendelkezésre álló területek Afrika kevésbé szerencsés részein feküdtek. A német kereskedők voltak azok, akik az ösztönzést adták a behatoláshoz a kontinensre. 1884 és 1914 között kereskedelmi enklávékat foglaltak Kamerunban, Togóban és Délnyugat-Afrikában (Namíbiában) Afrika nyugati partvidékén, továbbá a mai Tanzániában a keleti partvidéken, majd ezeket a császári kormány megszállta, és konszolidálta. Közben vásárlással (Spanyolországtól) és átgondolt birodalmi erőfeszítéssel megszerezték Pápuaföldet, Szamoát, valamint a Karolina-, a Marshall-, a Salamon-, a Mariana- és a Bismarck-szigeteket a Csendes-óceán déli és középső térségében. Kiaocsou partvidéki régióját és a hozzá tartozó kikötőt, Csingtaót Kínától foglalták el 1897-ben.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave