Keegan John

Az első világháború


Cirkálóháború

Mielőtt Lettow Afrika végtelen belső területein nekivágott rendkívüli vállalkozásának, valójában még akkor, amikor határ menti nyitó csetepatéit vívta, a Császári Német Haditengerészet tengerentúli hajórajai egy másik, sokkal rövidebb, de sokkal több emberi drámával járó hadjáratot indítottak az Atlanti- és a Csendes-óceán határtalan térségeiben. Németország fő flottáját, amelyet arra építettek, hogy Nagy-Britanniát a világ tengerhajózását uraló pozíciójában reális „rizikóval” fenyegesse, előre gondosan megtervezett rendben Németország északi-tengeri kikötőiben összpontosították. Ezekről a támaszpontokról fenyegethette a Királyi Haditengerészetet áttöréssel a nyílt tengerre, meg azzal, hogy sikerül egy meglepetésszerű összecsapásban az időjárás szeszélyeinek vagy pusztán a szerencsének köszönhetően kiegyenlítenie Nagy-Britannia számbeli túlerejét. Németország azonban kis haditengerészeti kötelékeket tartott a Csendes-óceánon is, Csingtaóban és a szigeteken. Augusztusban a Scharnhorst és a Gneisenau cirkáló a Karolina-szigetcsoport vizein tartózkodott, az Emden Csingtaóban, a Dresden és a Karlsruhe a Karib-tengeren, a Leipzig Mexikó csendes-óceáni partvidéke előtt, a Nürnberg pedig úton volt az utóbbi leváltására. A már említett Königsberg magányos küldetést teljesített Kelet-Afrika partjainál. Bár számukat tekintve kevesen voltak, ez a nyolc hajó elsőrangú fenyegetést jelentett az antanthatalmak kereskedelmi hajózására, különösen az európai vizekre ausztráliai és új-zélandi csapatokat szállító konvojokra, ugyanis viszonylag új építésűek voltak, gyorsak, erős fegyverzetűek, és kiváló képességű tisztek parancsnokoltak rajtuk. Ez kiemelten igaz Maximilian von Spee tengernagyra, a Scharnhorst és a Gneisenau köré szervezett hajóraj parancsnokára. A brit haditengerészet terveinek egyik fő gyengesége abban rejlett, hogy saját cirkálóflottája kétféle elemből állt. Régi, úgynevezett „páncélos” cirkálókból, amelyek túl lassúak voltak ahhoz, hogy utolérjék hasonló kategóriájú német ellenfeleiket, viszont túl gyenge védettségűek és fegyverzetűek ahhoz, hogy komoly kárt tegyenek bennük, ha előnytelen helyzetbe kerülve kénytelenek felvenni a harcot, továbbá könnyűcirkálókból, amelyeknek a sebessége felért ugyan a németekével, de nem rendelkeztek a harc sikeres megvívásához szükséges tűzerővel. A technológiai szakadékról a britek azt hitték, sikerült áthidalni az újonnan divatba jött csatacirkálókkal, ezekkel a gyors, nagyon könnyű páncélzatú, dreadnought jellegű hajókkal, ám magas előállítási költségük alacsonyan tartotta a számukat, miközben elnyelte azt a pénzt, amelyből a hagyományos cirkálóállományt korszerűsíthették volna. Ez a nem szándékolt következmény súlyos ember-, hajó- és presztízsveszteséget okoz majd a háború első hónapjaiban a Királyi Haditengerészetnek.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave