Keegan John

Az első világháború


Gallipoli

Az Európát Ázsiától elválasztó Dardanellák harminc mérföld (48 km) hosszúságú, legkeskenyebb pontján egy mérföldnél (1,6 km) kisebb szélességű tengerszoros, amely a Földközi-tengerről a minden oldalról partokkal szorosan körülzárt Márvány-tengerre vezet. Északnyugati partján Isztambul, más néven Konstantinápoly (korábban a Bizánci Birodalom fővárosa, 1915-ben az Ottomán Birodalomé) őrzi a Boszporusz bejáratát – ez utóbbi még a Dardanelláknál is szűkebb vízi út, amely már a Fekete-tengerre vezet át. A Dardanellák európai partja, a Márvány-tenger és a Boszporusz 1915-ben a török felségterület keskeny sávját alkotta. Az ázsiai parttól befelé húzódtak északnak, keletnek és délnek az Ottomán Birodalom végtelen térségei egészen a Kaukázusig, a Perzsa-öbölig és a Vörös-tengerig. A Dardanellák stratégiai fekvése a történelemben már több tucatszor vonzott oda hadseregeket és flottákat. A hátországban fekvő Hadrianopolisznál tizenöt olyan csatát vívtak, amelyről maradt fenn feljegyzés. Az elsőben, Kr. u. 378-ban Valens császárt megölték a gótok, és olyan katasztrófát idéztek elő, amely a Római Birodalom összeomlását okozta nyugaton. A legutóbbiban, 1913-ban a törökök visszaverték az Isztambul elfoglalására indított bolgár kísérletet.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave