Keegan John

Az első világháború


Offenzíva a Somme-nál

Verdunt Falkenhayn annak a hadműveletnek tervezte, amelyikkel „kivérezteti” a francia hadsereget, és Nagy-Britannia kezéből kiüti „legjobb kardját”. Már júniusra, amikor még hat további hónap volt hátra a csatából, kudarcot vallott mindkét célkitűzésében, és ahogy a kudarc mindinkább egyértelművé vált, úgy fogyott el Falkenhayn vezérkari főnöki hitele. Bármennyire is uralta környezetét személyisége és szellemi képességei okán – fess volt a külseje, és egyenes a jelleme –, bármennyire is a gőggel határos magabiztossággal mozgott a világban, és mind vezérkari tisztként, mind hadügyminiszterként bizonyította már képességeit, a közvélemény szemében terhelte egy súlyos fogyatékosság: inkább a vereség, mint a győzelem kapcsolódott a nevéhez.[462] A valódi felelősség ugyan a Schlieffen-terv kudarcáért – bár hiányosságai miatt a kudarc eleve benne rejlett a tervben – és a nyugati front megmerevedéséért egyaránt Moltkét illette, a közvélemény ezt vele, Moltke közvetlen utódjával kapcsolta össze. A keleti fronton aratott győzelmek, Tannenberg, de még Gorlice–Tarnów is Hindenburg és második énje, Ludendorff eredményeinek látszottak. Cinkos szóértése az osztrák–magyar vezérkari főnökkel, Conrad von Hötzendorffal bűnrészesi pozícióba juttatta Falkenhaynt, amikor a közvélemény felelősöket keresett az osztrák–magyar hadsereg szerbekkel és oroszokkal szemben nyújtott szánalmas teljesítményéért, sőt még Olaszország hadba lépéséért is, mert Olaszországot elsősorban Ausztria-ellenes indítékok mozgatták. Az egyetlen kezdeményezés, amely kétségbevonhatatlanul a sajátja, és ha sikert hoz, az érdemét is valószínűleg neki tulajdonították volna, Verdun volt, amely a nyár közepére nyilvánvalóan iszonyatos kudarcba fulladt. A német hadvezetőségen belül Falkenhayn hatalma már azelőtt meggyengült, hogy az ágyúk lőni kezdték azt a hatalmas tüzérségi előkészítést, amely bevezette az angol–francia offenzívát a Somme-nál. Szerencsecsillaga már régen túljutott nem csak felemelkedésén, de a zenitjén is, és helyét kezdte átvenni a keleti titán, Hindenburg, aki augusztusban formálisan is megkapja a vezérkari főnöki tisztséget.

Az első világháború

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 809 6

Az egyik legismertebb hadtörténész, John Keegan az egyik legfontosabb könyvet írta meg az első világháborúról. Ez a háború nem egy távoli, csak a történelemkönyvek lapjain élő eseménysor, hanem hatásaiban nagyon is jelenvaló, drámai történés - ma is abban a korszakban élünk, amelynek fő körvonalait ez a háború alakította ki. Az első világháborúval elindult eseménysor vezetett el a mai hatalmi-politikai-társadalmi viszonyok kialakulásáig.

Keegan egyúttal nagy mesélő is, sodróan megírt könyve lapjain újra átélhetjük a régi világot romba döntő, kataklizmikus események drámáját.

A szerző amellett, hogy sok izgalmas hadtörténeti részletet is vizsgál, a legalapvetőbb kérdéseket feszegeti: miért döntött úgy egy jómódú, gazdagsági, kulturális és hatalmi sikereinek csúcsán lévő kontinens, hogy kockára tesz mindent, amit addig elért, és belebonyolódik ebbe a szörnyű, önpusztító és gyilkos hazárdjátékba? Amikor a konfliktus gyors és döntő végkifejlethez juttatásának reménye néhány hónapon belül mindenütt elveszett, miért határoztak mégis úgy a hadviselő hatalmak, hogy makacsul kitartanak amellett, hogy folytatják a katonai erőfeszítéseiket, és totális háborúra mozgósítanak, amivel fiatal férfilakosságukat teljes egészében kiteszik a fennmaradásukat veszélyeztető értelmetlen mészárlásnak?

John Keegan Az első világháborúja, amellett, hogy nagyszerű olvasmányélményt kínál, méltán foglal helyet a legnagyobb hadtörténeti és történeti munkák között.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keegan-az-elso-vilaghaboru//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave